Ook Groningen pleit voor snelle trein naar het Noorden

ASSEN – Directeur Lambert Zwiers van VNO-NCW noemt het ‘een van de meest domme beslissingen die we hebben genomen’. Het akkoord gaan van het Noorden met 2 miljard euro, in plaats van een snelle spoorverbinding naar de Randstad.

Ook burgemeester Peter den Oudsten van de stad Groningen vindt de reistijd tussen Noord-Nederland en het Westen nog steeds te lang. Daarom wil hij er wat aan doen. “De tijd die het kost om met het openbaar vervoer naar Amsterdam of Den Haag te komen is eigenlijk achterlijk lang.” Volgens Den Oudsten kan een snellere reistijd leiden tot economische groei, vertelt hij bij RTV Noord.

De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, sluit zich aan bij de woorden van de burgemeester. “Het is technisch mogelijk om vanuit de Randstad in een uurtje in Groningen te zijn.”

Zuiderzeelijn
Zwiers, Den Oudsten en Paas reageren met hun uitspraken op het plan van Bernard Wientjes, oud-voorzitter van VNO-NCW. Hij zette eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Den Haag de Zuiderzeelijn opnieuw op de agenda.

Zo kan Den Oudsten zich vinden in de uitspraak van Wientjes, maar hij vraagt zich wel af of het plan voor de Zuiderzeelijn weer uit de la gehaald moet worden. “De Zuiderzeelijn is afgeblazen door de Rijksoverheid. Het geld wat ze toen gereserveerd hadden, zo’n 2,6 miljard euro, is wel uitgekeerd aan Noord-Nederland.”

Den Oudsten denkt dan ook dat de discussie voor een snelle treinverbinding op een andere manier teruggebracht moet worden op de agenda dan met een discussie over de Zuiderzeelijn. “Je zou iets met bestaand spoor kunnen doen. Je kan ook nieuw spoor aanleggen.”

Impuls voor de economie
Dat Groningen, maar eigenlijk heel Noord-Nederland, een economie-impuls nodig heeft staat voor Den Oudsten als een paal boven water. Volgens hem is een betere treinverbinding met de Randstad een belangrijke pijler onder die impuls.

Als voorbeeld noemt hij de snelle TGV-verbindingen in Frankrijk. Waar economisch zwakkere steden zijn opgebloeid door een goede verbinding met een economisch sterke stad. “Elk onderzoek toont aan dat daar waar de TGV zorgt voor een snelle verbinding het leidt tot een versnelling van de economische groei.”

Agendapunt

De gemeenteraad van de stad Groningen gaat het onderwerp binnenkort inbrengen op de politieke agenda. “En ik ben ervan overtuigd dat de provincie dat ook gaat doen”, zegt Den Oudsten.

bron: rtvdrenthe.nl

Geef een reactie