‘Noorden moet logistieke hotspot worden’

Groningen – Logistieke ondernemers in Noord-Nederland en VNO-NCW slaan de handen ineen: de regio heeft alles in huis om een hotspot te worden. Het initiatief komt van Gerard Kremer (voorzitter van MKB Noord), Jon Kuiper (CEO van Koopman Logistics uit Noordhorn) en Frank Fokkens (algemeen directeur van Husa Logistics uit Veendam). ,,We geloven er alle drie oprecht in dat er een kans ligt voor de logistieke sector in Noord-Nederland’’, aldus Kuiper.

Vooralsnog kijkt Nederland volgens Kremer niet naar het Noorden. ,,Het is te ver weg.’’ Maar, menen de ondernemers, het gebied heeft een prima vestigingsklimaat. Volgens Kuiper is er ‘geen enkel technisch argument’ om (internationale) logistieke dienstverleners  niet naar het gebied te halen.

Al schreeuwt men dat niet van de daken, weet ook de voorzitter van MKB Noord. ,,In z’n algemeenheid klappen we hier met de handen in de zakken.’’ Een bidboek met het potentieel in Groningen, Drenthe en Friesland moet de regio als logistieke hotspot op de kaart zetten.

Een van de voornaamste speerpunten voor het initiatief is het opkrikken van de werkgelegenheid, met name in Oost-Groningen. ,,In het Zuiden zijn er geen mensen meer. In het Noorden hebben we voldoende handen’’, stelt Kuiper. De logistieke sector leunt voor een aanzienlijk deel op laaggeschoolde arbeid. ,,Dat past bij uitstek bij onder meer Oost-Groningen.’’ Des te meer reden ook voor Kremer, die van het ministerie van Sociale Zaken de opdracht kreeg de werkloosheid in dat gebied aan te pakken, om zich hard te maken voor de hotspot.

Daarnaast heeft het Noorden een prima infrastructuur met snelwegen, treinverbindingen, de Eemshaven en Groningen Airport Eelde, aldus de initiatiefnemers. Bijkomend voordeel: de snelle ontsluiting met Noord- en Oost-Europa. ,,En we hebben heel veel betaalbare ruimte’’, aldus Kremer.

Kuiper roemt ook het innovatieve potentieel. ,,We hebben een goed bewaard geheim in het Noorden: de groeiende e-commerce. Bovendien is de Rijksuniversiteit Groningen de grootste op het gebied van innovatie in supply chain management. En er zijn allerlei ontwikkelingen met dronetechnologie.’’

Het is volgens Gerard Kremer de bedoeling dat de provincies meebetalen aan de campagne. Hij doet momenteel een rondje langs de Gedeputeerde Staten om het plan te pitchen. Die zijn enthousiast, zegt hij. Al moet de uitvoering van onderop blijven komen: ,,Er zijn veel kansen, maar je hebt echt ondernemerschap nodig om die in de benen te krijgen.’’ Nog voor de zomer moet er een definitief projectplan op tafel liggen.

Bron: dvhn.nl

Tags (categorieën en branches)economielogsitiekNoord-NederlandVNO NCW

Geef een reactie