De grootste Vapiano van Nederland opent de deuren in Groningen

De grootste Vapiano van Nederland heeft woensdagavond de deuren geopend in Groningen. De pizza- en pastaketen heeft zich gevestigd in de Poelestraat en straks krijgt het ook een ingang aan de Nieuwe Markt. Na een openingshaka van de zogeheten Vapianisten, oftewel de medewerkers van Vapiano, kreeg Wibo Rademaker, eigenaar van Vapiano Nederland, uit handen van wethouder Paul de Rook dan ook de officiële vergunning.

De Groningse Vapiano heeft 470 zitplaatsen verdeeld over 1300 vierkante meter aan urban style eetvloer. Er zijn twee verdiepingen en een fantastisch dakterras met uitzicht over het Groninger Forum in aanbouw en straks ook de Nieuwe Markt. Ze rekenen bij Vapiano uiteindelijk op zo’n 800 gasten per dag en mikken daarbij vooral op studenten, twintigers en dertigers.

Er werken nu nog zo’n 85 mensen in Groningen, maar als straks ook de takeaway en bezorgdienst open gaat, dan loopt dat op tot boven de honderd, zo laat Operations Manager Tom van Straelen weten. Volgens hem onderscheidt de keten zich door het 24-hour fresh principe, waarbij ze zelf de pasta’s, pesto’s en pizza’s maken in speciale keukens. Centraal punt is de grote keuken waar de gasten hun eten kunnen bestellen en waar het voor hun neus wordt klaargemaakt. “De gasten kunnen hun bestelling helemaal tweaken, door aan te geven wat ze precies in hun pasta of op hun pizza willen”, zegt hij.

De gemeente Groningen klopte ooit bij Vapiano aan de Wethouders Paul de Rook en Joost van Keulen zijn trots op de nieuwe vestiging, die is ontworpen door de stad-Groningse architect Bert van der Meer. “Het is fantastisch geworden”, vindt De Rook. “Dit is ook het eerste nieuwe pand aan de Nieuwe Markt. Het is goed dat Vapiano door de bouwput heen kan kijken, maar dat wordt straks prachtig.”

Ook Joost van Keulen vindt Vapiano een mooie toevoeging aan het aanbod in de stad. “Vooral het dakterras biedt een uniek kijkje op de Nieuwe Markt en de Martinitoren”, zegt de wethouder. “En of ik trots ben dat dit de grootste van Nederland is? Dat is een soort calimero-gedachte. De grootste Vapiano van Nederland hoort namelijk gewoon in Groningen. Het is juist heel logisch.”

Bedrijfsmakelaar Igor Feenstra erkent ook dat hij al tijden bezig was om Vapiano naar Groningen te halen. “Er was gewoon geen pand beschikbaar dat aan al hun wensen voldeed. Toen dit voorbijkwam, was het plan snel beklonken. Dit was echt een fantastische kans, want het is Vapiano op het lijf geschreven.”

​De opening van het restaurant werd woensdagavond bezocht door zo’n 400 gasten, die allemaal werden voorzien van een hapje en een drankje. De gasten werden verwelkomd door een openingsdans van het personeel. De Vapianisten maakten er een heuse pizzahaka van.

Groningen is de zevende en de grootste vestiging van Vapiano. Het horecaconcept zit ook al in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Eindhoven. Wereldwijd heeft het van oorsprong Duitse concept meer dan 150 vestigingen. Hotelketen Van der Valk is voor de helft eigenaar van Vapiano Nederland.

Volgens operations manager Van Straelen wil Vapiano de komende jaren doorgroeien naar twintig vestigingen in grote steden. Daarnaast wil het in een aantal kleinere steden ook nog een light-concept introduceren, vooral voor take-away en bezorging. De take-away in Groningen gaat over ongeveer een maand open. “We willen eerst het restaurant goed laten lopen”, aldus Van Straelen.

De keuken van Vapiano is elke dag geopend van 11 tot 11 uur.

bron: www.groningerondernemerscourant.nl

Tags (categorieën en branches)Groningengrootste nederlandvapiano

Geef een reactie