Grand café Het Postkantoor; De hotspot van Hoogeveen

Dé hotspot van Hoogeveen wordt grand café Het Postkantoor wel genoemd. En wij snappen wel waarom. Borrel, lunchen, dineren, terrashangen of juist lekker met de voetjes van de vloer: in Het Postkantoor kan het allemaal.

Het grand café werd in 2012 geopend door ondernemer Albert Jan Vos, die ruimte nodig had om de naastgelegen bioscoop, toen nog in handen van Vos, uit te breiden. ‘Toen ik bekend maakte in dit pand een grand café te willen beginnen, werd ik voor gek verklaard’, zegt Vos, die toegeeft dat óók hij in het begin sceptisch was. ‘Vlak voor de opening waarschuwde ik het personeel nog: laat je niet demotiveren als het geen storm loopt!’ In plaats daarvan kon Het Postkantoor de drukte in die eerste weken nauwelijks aan. ‘We moesten zelfs een week dicht om de boel te herorganiseren. We werden platgelopen, zo erg was het.’

Dik vier jaar later staat de teller op bijna 500.000 gasten. Vanwaar die populariteit? Volgens Vos in de eerste plaats omdat Het Postkantoor ‘alles behalve een doorsnee horecagelegenheid’ is. ‘Je kunt hier loungen, lunchen, dineren en het verschil tussen dag en nacht is levensgroot: ’s ochtends zit het hier vol met mensen die ontspannen een kop koffie drinken, maar na het diner gaan de tafeltjes aan de kant, worden de lichten gedimd en staan er vervolgens honderden mensen te feesten en te dansen.’

Ook bijzonder: de locatie. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het grand café een plek in het voormalige postkantoor van Hoogeveen. Daarmee zit Het Postkantoor middenin het stadscentrum, op een steenworp afstand van de drukste winkelstraat en biedt het grand café uitzicht op de molen en de kerk, het oudste gebouw van de stad. ‘Iedereen in Hoogeveen kent deze plek. En bovendien: het is hier lekker druk, er is veel reuring en altijd wat te zien’, voegt Vos toe. En volgens hem is dat laatste een voorwaarde voor succes: ‘Als je in Saint Tropez een leuk tentje zoekt, ga je toch ook voor de drukke boulevard en niet voor een rustig straatje achteraf?

In het grand café is plek voor 140 gasten, maar op drukke dagen (‘en die zijn eerder regel dan uitzondering’) wordt ook de vide op de eerste etage bij het restaurantgedeelte betrokken, waarmee er dan 60 tot 70 stoelen bijkomen. Dineren of lunchen met het gevoel dat je in de buitenlucht zit, kan op het terras aan de voorzijde van Het Postkantoor, dat sinds kort overdekt is én voorzien is van vloerverwarming.

En dan de kaart. Of kaarten, beter gezegd. Want Het Postkantoor heeft zowel een dag-, als een bar-, als een uitgebreide menukaart. Op de dagkaart staan niet alleen lekkernijen voor bij de koffie, maar ook een hele trits aan lunchgerechten, variërend van gamba’s tot saté van de haas en een salade met geitenkaas tot uitsmijters en een broodje kroket. De kleine trek kan worden gestild met de hapjes van de barkaart, zoals een ‘plateau uit de zee’ en bitterballen. De succesnummers van de dinerkaart zijn de hamburger, de tournedos met cognacsaus en saté van de haas, zegt Vos.

Nu Het Postkantoor zo’n succes is, wil Vos het concept ook in andere noordelijke steden uitrollen. Emmen is het eerste aan de beurt: in 2018 zal Het Postkantoor daar, op het Raadhuisplein, de deuren openen. Welke steden daarna volgen, durft Vos nog niet te zeggen. ‘Zwolle, Deventer, Groningen: er zijn genoeg steden te bedenken waar het concept zeker aan zal slaan.’

Die overtuiging komt niet het uit het niets. ‘Weet je wat we steevast te horen krijgen? Dat mensen verbaasd zijn dat er in Hoogeveen zo’n trendy horecagelegenheid zit. ‘Dit is toch veel meer iets voor Amsterdam?’, zeggen ze dan.’ En die reactie zegt volgens Vos genoeg. ‘In elke stad is er wel plek voor een hippe tent waar het 365 dagen per jaar bruist en waar je ook nog eens goed kunt eten.’

Tags (categorieën en branches)dinergrand cafeHoogeveenlunchpostkantoor

Geef een reactie