Finale Young Business Award in Emmen staat bol van het talent

HOOGEVEEN – De finale van de Young Business Award (YBA) op 6 juni in het Atlas Theater in Emmen staat bol van het startup-talent. Een andere conclusie is niet mogelijk na de halve finale in Hoogeveen. Daar voegden Media Distillery (monitoren van video- en audio-uitingen in de media, waaruit rendement kan blijken) en Inkless (inktloos printen) zich bij Jake (vegetarische ontbijtshakes) en Park Eagle (monitoren vrije parkeerruimtes), de winnaars van een vorige halve finale.

Coureur Tom Coronel, presentator in Hoogeveen, constateerde dat hij zelden zo veel talent bijeen heeft gezien op een startup-evenement. Om die reden viel een beloftevolle Drentse halvefinalist, Storage Share, dan ook af. Maar dat is geen schande.

Heldere uitleg

Wat na afloop gebeurde, tekent de waarde van de YBA. Julian Doorten van Storage Share liep op jurylid Mark Vletter (Voys Groningen) af om te vragen waarom hij de finale niet had gehaald. Hij kreeg vervolgens een heldere uitleg plus tips. De boodschap was in feite dat hij flink aan de bak moet om een serie problemen te tackelen. Doorten liepen even later stralend De Tamboer uit, want hij kan vooruit.

Drentse startups en ondernemers kunnen zich via YBA spiegelen aan de startupscene; ze worden uitgedaagd. Tegelijk wordt in de bestuurlijke spelonken van het Drentse nog wel eens met een scheef oog naar de YBA gekeken: wat is er nog Drents aan? YBA-oprichter Niels Palmers kan daar slecht tegen: ,,Het gaat om regionale betrokkenheid bij een sterke, landelijke competitie.’’

Visitekaartje

Een visitekaartje noemt hij de YBA en zo wordt het ook ervaren voorbij de Drentse grenzen. ,,We laten zien dat we vanuit Drenthe Nederland iets te bieden hebben’’, zegt Palmers. ,,Niet iedereen ziet dat altijd, geloof ik. Maar ik ben hartstikke trots op Drenthe, vergis je niet.’’

Welke jongeling spreekt dat zomaar uit? De ambitieuze Niels Palmers in elk geval. Hij wil met YBA een vergezicht en podium bieden aan startups. Doorten van Storage Share pikte dat op. Maar een deelnemer van vorig jaar, Bakschik Martirosian van BMtec uit Emmen, deed dat ook al. Hij zag dat een finalist van vorig jaar, Homey, onderdelen gebruikte die hij kan leveren. En inmiddels is Homey klant van BMtec en maken ze elkaar sterker.

Bron: dvhn.nl

Tags (categorieën en branches)atlas theatereconomieTBAyoung business award

Geef een reactie