SNN pompt 100 miljoen in noordelijke economie

GRONINGEN – In Noord-Nederland is in 2016 meer dan 100 miljoen euro subsidiegeld gebruikt voor het verstevigen van de economie. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Het geld was afkomstig van de drie noordelijke provincies en grote steden, het Rijk en de Europese Unie.

Concurrentiepositie

SNN gebruikte 44 miljoen euro voor investeringsubsidies voor bedrijven die willen uitbreiden en nieuwe producten en diensten ontwikkelen. In 2016 werden 566 projecten ondersteund. Doel was om de concurrentiepositie van Noord-Nederland te versterken.

Vorig jaar werd zo’n 55 miljoen euro besteed aan plannen die grote ambities op het gebied van klimaat en duurzame energie moeten waarmaken. Het SNN stelt dat hiervoor steeds meer fondsen beschikbaar zijn. Inwoners kunnen onder meer subsidie krijgen om hun woning energiezuiniger te maken.

Arbeidsmarkt

Een geringer bedrag, 2,1 miljoen euro, ging op aan subsidies voor loon- en opleidingskosten. Achterliggende gedachte is dat overheden en werkgevers- en werknemersorganisaties in Groningen en Drenthe samenwerken om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken.

In 2016 ging ook 4,3 miljoen euro naar projecten die verduurzaming van de landbouw moeten bewerkstelligen. Dat is een deel van de 250 miljoen euro die tot 2020 beschikbaar is voor plattelandsontwikkeling, laat SNN weten.

Tags (categorieën en branches)economieSNN

Geef een reactie