Vanaf dinsdag nieuw bankbiljet van 50 euro in omloop.

AMSTERDAM – Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag het nieuwe briefje van 50 euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe bankbiljet.

Het nieuwe briefje van 50 euro is beter beveiligd tegen vervalsing. Het biljet heeft, net als het eerder vernieuwde twintigje, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa. Verder bevat het een smaragdgroen cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken.

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn.

Het biljet van 50 euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes van 5, 10 en 20 euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen.

De briefjes van 100 en 200 euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.

Bron: nu.nl

Tags (categorieën en branches)50 eurovervalsing

Geef een reactie