bedrijfsovername

Zaai-Ster in Leek overgenomen door Udea

GRONINGEN – De biologische groothandel De Zaai-Ster in Leek is overgenomen door branchegenoot Udea uit Veghel.

De Zaai-Ster levert biologische en biologisch-dynamische voedingsmiddelen en producten aan natuurvoedingswinkels, webwinkels, instellingen, (bedrijfs)restaurants, cateraars en lokale supermarkten. Het bedrijf telt zo’n tachtig medewerkers en heeft een omzet van ruim 10 miljoen euro.

Biologisch

De zes vennoten, de pioniers die De Zaai-Ster begin jaren tachtig in Tolbert oprichtten als een biologisch tuinbouwbedrijf, zetten eind vorig jaar hun bedrijf in de verkoop. Een aantal eigenaren heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wilde met het bedrijf stoppen. Naar aanelding daarvan besloten ook de overige vennoten hun aandelen te verkopen.

Er werd contact gezocht met Udea in Veghel, de grootste biologische groothandel in Nederland met een omzet van ruim 100 miljoen euro en circa 280 medewerkers.

Het Brabantse bedrijf had wel oren naar schaalvergroting. ,,Die behoefte is er zeker”, zegt Erik Does, algemeen directeur en mede-eigenaar. ,,We kunnen zodoende efficiënter werken. Dat is nodig om te kunnen blijven concurreren met de supermarkten die hun biologische assortiment ook steeds verder uitbreiden.”

Franchise

Door de overname verliest de vestiging in Leek zijn magazijnfunctie. Die wordt overgeheveld naar Veghel. ,,We zijn daar beter geoutilleerd waardoor we foutlozer kunnen werken”, verklaart Does.

Anderzijds gaat Udea de groentenverpakkingsafdeling in Leek uitbreiden en wordt hier het inpakken van de Vita-Tassen (tassen met groente en fruit die abonnees wekelijks thuisbezorgd krijgen of afhalen) ondergebracht. De Udea-directeur heeft nog niet in beeld wat per saldo de gevolgen zijn van de overname voor de werkgelegenheid. De naam De Zaai-Ster blijft voorlopig gehandhaafd.

Udea is naast groothandel van biologische levensmiddelen ook franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza. Deze keten telt inmiddels 75 winkels, waaronder een in Meppel, Assen en Haren en twee in de stad Groningen.

Tags (categorieën en branches)bedrijfsovernameudeaZaai-Ster

Geef een reactie