Tichelaar vertrekt als commissaris van de Koning

ASSEN – Jacques Tichelaar (PvdA) treedt af als commissaris van de Koning in Drenthe. Hij voelde geen vertrouwen meer bij Provinciale Staten.

Spoeddebat

De meeste fracties oordeelden in hun eerste termijn hard over de bemoeienissen van Tichelaar bij de verstrekking van een herinrichtingsklus van Huize Tetrode in Assen. De commissaris zei zelf: ,,Het doet heel veel met me. Ik ben aangeslagen, maar niet verslagen. Ik had de bedrijfsnaam van mijn schoonzus nooit moeten noemen. Werkelijk. Nooit. Mijn excuses daarvoor. Ik wil door. Maar dat kan ik niet alleen. Daar heb ik u bij nodig.’’ Hij kreeg onvoldoende steun. Alle vier coalitiepartijen (PvdA, VVD, CU en CDA) zegden in een anderhalf uur durende schorsing het vertrouwen in hem op. Oppositiepartijen hadden reeds een motie van wantrouwen klaarliggen. Tichelaar maakte meteen na de schorsing zijn vertrek bekend. ,,Vertrouwen is nodig om goed te kunnen functioneren. Dat vertrouwen ervaar ik als volstrekt onvoldoende. Daarom besluit ik per direct af te treden.”

Tichelaar doet zijn verhaal.

Tichelaar schoof in 2015 zijn schoonzus bij een ambtenaar naar voren voor een provinciale ontwerpopdracht. Dagblad van het Noorden en de Volkskrant onthulden de kwestie afgelopen zaterdag. Tichelaar ontkende eerst, maar zijn leugen werd achterhaald door waarheid en politieke realiteit.

Voorvechter van de Drentse zaak

Jacques Tichelaar werd in maart 2009 voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koningin in Drenthe. De geboren Fries (1953) ontpopte zich als een voorvechter van de Drentse zaak. Hij verzoende en provoceerde. Drenthe moest er aan wennen, maar menigeen erkende in hem een eersteklas bemiddelaar en lobbyist. In 2014 werd Tichelaar beloond met een tweede termijn. Nog eens zes jaar voor de commissaris met daadkracht.

‘Regelaar Tichelaar’, zoals hij bekend staat, valt uiteindelijk in zijn eigen zwaard.

 

Tags (categorieën en branches)Commissaris van deDrentheJacques Tichelaar

Geef een reactie