Patrick Doornbos verruilde autoleasebranche voor kartcentrum

Na een carrière van bijna 20 jaar in de autoleasebranche, zwaait Patrick Doornbos nu samen met Gerben de Groot de scepter in Euro Kartracing & Bowling Groningen. ‘Dit is een jongensdroom die uitkomt!’.

We spreken Patrick Doornbos in het grand café op de eerste verdieping van het kart- en bowlingcentrum. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je in een gewone kroeg zit. Een bar met barkrukken, vergeelde schilderijen en oude drankreclames aan de muur, gedempte verlichting en in de hoek een sleetse piano. Grote verschil met een ‘echt’ café: beneden ons zien we de karts in volle vaart voorbij racen. ‘Ik ga elke dag met een grote glimlach naar mijn werk. Een bowlingbaan, karts, een bruin café. Ik leef hier mijn jongensdroom: wat wil je nog meer?’.

De aanleiding is eigenlijk triest, blikt Doornbos terug. ‘De vorige eigenaresse, Lidy van der wal, overleed vorig jaar maart totaal onverwacht. Haar vader heeft vervolgens een paar maanden lang de honneurs waargenomen en zijn grote wens was dat het centrum zou blijven bestaan.’ Die wens kwam uit toen een consortium van een aantal bevriende ondernemers – Gerben de Groot, Bert Lokken, Jan-Michiel van der Gang en ook Patrick Doornbos – besloot om het bedrijf over te nemen. De overname werd op 1 december vorig jaar officieel beklonken. Waar de andere investeerders vooral een adviserende rol vervullen, hebben Doornbos en De Groot nu de dagelijkse leiding.

‘Een behoorlijke carrièreswitch inderdaad’, beaamt Doornbos, die afgelopen 20 jaar in de autoleasebranche werkte. Na tien jaar directeur te zijn geweest van Autolease Groningen, begonnen hij en De Groot in 2008 met leasemaatschappij Mobility Service Nederland (MSN), waar het duo tot de zomer van vorig jaar aan het roer stond.

Twee jaar eerder was een deel van de aandelen van MSN verkocht, waarna in 2015 alle aandelen van de hand werden gedaan. ‘Gerben en ik waren vanaf dat moment dus geen eigenaar meer, maar ik besloot nog wel aan te blijven als commercieel directeur. Maar waar ik voor gewaarschuwd was gebeurde: het voelde anders, het was mijn toko niet meer, het gevoel was echt helemaal weg’, blikt Doornbos terug. ‘Om te voorkomen dat ik met tegenzin naar mijn werk zou gaan, besloot ik om er maar helemaal uit te stappen. Dat was in juni vorig jaar; een maand later was mijn laatste dag bij MSN.’

Er volgde een periode van helemaal niets doen, vertelt de ondernemer. Nou ja, niets? ‘Ik heb een paar maanden lang niet gewerkt, maar wel allemaal dingen gedaan die ik nog graag wilde doen. Uitslapen, van de zon genieten, op vakantie, lekker in korte broek lopen, films kijken, heerlijk!’ Concrete plannen voor een nieuwe carrière had Doornbos op dat moment nog niet. ‘De enige wens die ik had was dat ik graag samen met Gerben weer iets wilde doen. Hij en ik zijn een dreamteam; we werken perfect samen.’

Toen op een gegeven moment de mogelijkheid voorbij kwam om samen met Gerben en de andere ondernemers Euro Kartracing & Bowling over te nemen, hoefde Doornbos niet lang na te denken. ‘Ik heb eigenlijk meteen ‘ja!’ gezegd’, herinnert Doornbos zich. En niet alleen vanwege de gedroomde samenwerking met Gerben. ‘Dit is een jongensdroom die uitkomt. Ik hou zelf enorm van racen en hoe gaaf is het dan als je met een groep vrienden eigenaar kunt worden van een centrum als dit?!’

Daar komt bij: de timing kon niet beter, zegt Doornbos. ‘De crisis is voorbij, je hebt de Verstappen-mania, bowlen wordt steeds hipper en de consument hecht steeds meer waarde aan herinneringen en ervaringen dan aan bezit’, somt Doornbos op. Er liggen dan ook grote plannen voor een upgrade van het enigszins verouderde centrum. ‘We willen er echt een bruisend bedrijf van maken. Er zijn al nieuwe karts besteld, de horeca-afdeling ondergaat een metamorfose, we gaan de kart- en bowlingbanen aanpakken en we willen de bedrijvencompetitie weer nieuw leven inblazen.’

‘De aanleiding was triest, maar we willen er met zijn allen echt wat moois van gaan maken’, benadrukt Doornbos nog maar eens. ‘En ik ben ervan overtuigd dat dat lukt: alle lichten staan op groen, het is nu tijd om gas te geven!’

Rest natuurlijk de vraag hoe vaak Doornbos zélf al gas gegeven heeft? ‘Ik heb nog niet één keer gekart! Schandalig eigenlijk, maar ik heb er gewoon de tijd nog niet voor gehad…’

Geef een reactie