Kantoortuin van Aegon wordt studentenbolwerk

LEEUWARDEN – Het Aegonpand in Leeuwarden. Nu nog kantoor, straks een bolwerk voor studenten, horeca en kleine bedrijven. 

Het Aegon-gebouw in Leeuwarden, een van de grootste kantoren van de stad, komt in handen van de Rotterdamse vastgoed-ontwikkelaar Leyten.

Leyten wil er een studentenbolwerk van maken. ,,Op de verdiepingen willen we 200 tot 300 appartementjes maken, afhankelijk van de marktvraag. Met elk een eigen badkamer en keukentje’’, licht projectontwikkelaar Folkert Leijten toe. Op straatniveau ziet hij horeca en retail voor zich, misschien aangevuld met fitness- en kantoorruimte.

Uiterlijk blijft gelijk

Aan het uiterlijk van Leeuwenborg, zoals het 30.000 vierkante meter grote complex tegenover het NS-station nu nog heet, wil hij niet veel veranderen. ,,De kans op bijvoorbeeld balkons is klein. De gemeente en ook de welstandcommissie hechten aan de huidige verschijning.’’

Vastomlijnde plannen voor de binnentuin heeft hij niet, maar er rijpt al wel een idee om het oude bedrijfsrestaurant weer in gebruik te nemen. Die grenst aan de tuin.

De deal met de Britse eigenaar Fourthgate omvat ook de parkeergarage met 650 plaatsen. Deze functie blijft ongewijzigd.

Horeca op straatniveau

De gemeente had wel graag gewild dat het pand al in 2018 in full swing zou zijn, maar dat gaat niet lukken, zegt Leijten. ,,We zitten nog midden in het technische onderzoek en hebben nog niet eens een architect.’’ Wel kan hij zich voorstellen dat er volgend jaar op straatniveau al horeca zit, wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is.

Over de aankoopsom wil hij niets kwijt. Er is trouwens nog geen akte getekend. De vraagprijs lag tegen de 13 miljoen euro. Bekend is dat er biedingen van andere gegadigden waren die de 11 miljoen euro overstegen.

Grote verhuizing

Het Aegon-pand werd in 1988 gebouwd op het Oude Veemarktterrein. De verzekeraar had Smallingerland, Groningen en Leeuwarden vakkundig tegen elkaar uitgespeeld. Groningen zag met lede ogen 350 banen naar Leeuwarden verdwijnen, een bezuinigingsoperatie. Het ontwerp met het overvloedige spiegelglas werd geleverd door architectenbureau Spruit De Jong Heringa.

Tot voor kort werkten er nog 1100 verzekeringsmensen. Recent trokken die in bij concurrent Achmea aan de overkant van de Lange Marktstraat. Beide verzekeraars kwamen als gevolg van de digitalisering veel te ruim in de jas te zitten. In Leeuwenborg zitten nu nog twee kleine huurders.

Cambuur-stadion en Erasmushiem

De Rotterdamse ontwikkelaar is in Leeuwarden een bekende partij. Het bedrijf is eigenaar van het Cambuur-stadion. Het oude Erasmushiem is door Leyten getransformeerd van verzorgingshuis tot wooncomplex.

Leyten Vastgoed Holding heeft moeilijke jaren achter de rug. Tussen 2011 en 2014 leed de holding elk jaar verlies, ruim 32 miljoen euro in totaal. In 2015 was er een winst van 1,2 miljoen euro. De cijfers over vorig jaar zijn nog niet gedeponeerd.

Van de naam Leeuwenborg wil Leijten af. ,,Te kantoorderig.’’ Voor andere suggesties heeft hij een open oor.

Tags (categorieën en branches)AegonLeeuwarden

Geef een reactie