Gebouw Energy Academy Europe wint prestigieuze duurzaamheidsprijs

GRONINGEN – Het gebouw van de Energy Academy Europe van de RUG heeft dinsdag in Londen de internationale en prestigieuze BREEAM Awards 2017 (categorie ‘Mixed Use & Other’) gewonnen. Door een slim ontwerp wordt in dit gebouw de energiebehoefte laag gehouden en bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Hiermee is de Energy Academy Europe het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Het extreem energiezuinige gebouw met het allerhoogste certificaat op duurzaamheidsprestaties, behoort tot de zogeheten BREEAM Outstanding-klasse. BREEAM is een methode van duurzaam bouwen die het milieu zo min mogelijk belast en een gezonde werk- en leefomgeving stimuleert.

Het gebouw maakt gebruik van wat in ruime mate voorhanden is: de elementen aarde, water, lucht en zonlicht. Zonnepanelen leveren energie, een ‘zonneschoorsteen’ helpt de natuurlijke ventilatie, de wintertuin en het gebruik van aardwarmte en –koeling zorgen voor een aantrekkelijk binnenklimaat. Tot slot wordt regenwater opgevangen voor toiletspoeling en plantenbewatering.

Tegelijkertijd is de Energy Academy Europe het eerste nieuwe grote aardbevingsveilige gebouw in Groningen. Als de natuurlijke bronnen tijdelijk niet voldoen, zijn back-upinstallaties voorzien voor verwarming, ventilatie en verlichting.

Het gebouw bestaat grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde zitten de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. De wintertuin is een belangrijke bufferzone waar lucht wordt geacclimatiseerd.

Energy Academy Europe duurzaam en architectonisch hoogstandje op Zernike Campus.

Tags (categorieën en branches)awardsBREEAMEnergy Academy EuropeRUG

Geef een reactie