Friese inbreng bij megaorder zelfrijdend vervoer in Dubai

LEEUWARDEN – Het Utrechtse 2getthere gaat het grootste systeem ter wereld aanleggen voor vervoer zonder chauffeurs. Dat gebeurt in Dubai. Met Friese inbreng.

SLTN, het IT-bedrijf in Hilversum van de Marsumer ondernemer Eugène Tuijnman, wordt verantwoordelijk voor de integratie van de informatietechnologie. ,,2getthere ontwikkelt de software, wij verzorgen de verbindingen’’, zegt Tuijnman. Een klus van enkele miljoenen euro’s. De waarde van het totale project loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

In Dubai gaan 25 elektrische wagentjes op een aparte ‘busbaan’ rijden, een traject van 2,6 kilometer tussen de stad en Bluewaters Island. In de eivormige bussen passen 24 mensen tegelijk. De maximale vervoerscapaciteit wordt vijfduizend passagiers per uur. De wagentjes en de weg zitten propvol sensoren die draadloos interacteren. ,,En alles dubbel uitgevoerd, want als er iets uitvalt, moet het systeem naadloos blijven draaien.’’

Bluewaters Island is een eiland in wording, opgespoten door de Nederlandse baggeraar Van Oord. Het emiraat wil ermee pronken als het in 2020 de 35ste World Expo houdt. De wereldtentoonstelling moet 25 miljoen bezoekers trekken.

Tags (categorieën en branches)2gettheredubaiTuijnman

Geef een reactie