Fabrieken AkzoNobel Delfzijl in de verkoop

GRONINGEN – AkzoNobel wil af van zijn speciale chemie, waaronder alle vestigingen in Delfzijl vallen. Het bedrijf onderzoekt onder meer de verzelfstandiging ervan via een beursgang.

AkzoNobel wil de focus leggen op verf en coatings, zo heeft het concern donderdagmorgen naar buiten gebracht. Het nieuws volgde op de afwijzing van het overnamebod van het Amerikaanse verf- en chemieconcern PPG.

Verrassing

Voor de enkele honderden werknemers in Delfzijl kwam de mededeling als een grote verrassing. Een woordvoerder van AkzoNobel in Arnhem meldde dat het bedrijf al langer met dit onderwerp bezig was. Het bod van de Amerikanen heeft de publicatie ervan versneld.

Het nieuws moet vrij zeker aandeelhouders overtuigen van de opstelling van AkzoNobel tegenover PPG. Het bod van PPG in cash en in aandelen betekende een premie van 30 procent op de koers van gisteren. PPG bood 83 euro per aandeel AkzoNobel, dat gisteren 64,42 euro noteerde. AkzoNobel liet daarop vanmorgen weten dat het bod van PPG ‘een serieuze onderwaardering’ van het concern is.

PPG ook in Delfzijl

PPG bezat tot voor kort een glasvezelfabriek in Hoogezand. Die is verkocht aan het Japanse concern NEG. PPG bezit nog een fabriek in Delfzijl dat kunstmatige siliconen maakt voor onder meer toepassing in de bandenindustrie. PPG heeft vorig jaar 20 miljoen euro in uitbreiding en modernisering van de fabriek gestoken.

Tags (categorieën en branches)akzonobelChemiepark DelfzijlDelfzijl

Geef een reactie