Hans Langhout, Jacques d’Ancona en blik vol BN’ers halen 150.000 euro op tijdens Help Direct Gala

Het Groningse zakenleven en een blik vol BN’ers hebben tijdens een groots gala van Stichting Help Direct in MartiniPlaza meer dan 150.000 euro opgehaald voor de bouw van een school in het arme Sri Lanka. Het gala van de Stichting Help Direct trok zo’n vijfhonderd bezoekers, die allemaal in galakleding konden genieten van een uren durende dinershow vol topartiesten.

Hans Langhout en zijn partner Jacques d’Ancona zijn de drijvende krachten achter het gala, dat elke twee jaar wordt georganiseerd. Ze proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel, namelijk de bouw van een school voor kinderen in Sri Lanka voor kinderen met een beperking. De gasten betalen allemaal voor hun tafel, maar krijgen daarvoor een groots feest in de topsporthal van MartiniPlaza, die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een balzaal met allure.

De avond werd aan elkaar gepraat door Irene Moors en de show werd geopend door de Ashton Brothers. Onder andere Hans Liberg, Dominee Gremdaat, Erik van Muiswinkel en Wia Buze traden op. Bert Visser verkocht loten, terwijl Hennie Huisman samen met Jacques d’Ancona veilingmeester was. Absoluut klapstuk was het optreden van illusionist Hans Klok. Maar ook het eten en drinken was goed verzorgd.

Het publiek bestond uit het een stevige afvaardiging van het noordelijke zakenleven, aangevuld met ondernemers uit de rest van het land die zich erover verbaasden dat er ‘zelfs in Groningen’ zo’n groots gala kan worden georganiseerd.

Alfred Welink, ondernemer en voorzitter van VNO-NCW Noord, bekeek het hele tafereel vol trots. Hij was uitgenodigd aan de tafel van Gerard Holtvluwer. ‘Dit is een indrukwekkende avond. En het moge duidelijk zijn dat Groningen steeds meer een metropool wordt die internationaal een woordje gaat meespreken. Dat zie je terug in zo’n gala als dit. Nog een stapje erbij en Groningen is een wereldstad. Of dit een on-Gronings groots gala is? Nee hoor. Dit is Groningen!’

Johan Leyendijk van HA Juweliers is voor de derde keer aanwezig bij het gala van Help Direct. HA Juweliers heeft zelfs twee sieraden beschikbaar gesteld voor de grote veiling. ‘We kunnen ons dat veroorloven en dan is het goed om iets te kunnen doen. Dit gala is verder fantastisch. Je krijgt veel artiesten voorgeschoteld en dat maakt het een feestje.’

Albert van Deel is met z’n partner Janneke voor het eerst bij het gala. ‘Ik wist niet wat ik moest verwachten en ik heb me helemaal laten verrassen. Ik vind het goed om op deze manier iets bij te dragen aan het goede doel en dat dan in combinatie met een mooie avond. Het lijkt on-Gronings, maar toch hebben we vaker van dit soort avonden. Hoewel het toch wel goed is dat dit niet al te vaak plaatsvindt. Het moet bijzonder blijven.’

De wijnen die werden geschonken tijdens het gala, zijn geleverd door Jos Beeres. Voor eigenaar en voormalig bestuurslid van de stichting Wietze Snaak, geflankeerd door z’n vrouw Anouschka, is er geen twijfel om een bijdrage te leveren. ‘We doen het al voor de vierde keer. En met veel plezier. Dat begint al als Hans en Jacques een paar maanden voor het gala bij ons wijn komen proeven in combinatie met het eten.’ Het gala zet Groningen volgens Snaak op de kaart. ‘In de rest zien ze Groningers als nuchter. Zo’n gala zou daar niet bij passen. Maar we zijn helemaal niet meer nuchter. Dit soort feestjes passen bij Groningen. Groningen is booming en dat gegeven moeten we niet meer onderuit halen. We moeten trots zijn!’

Gerard Kemkers en Hans Nijland zijn middelpunt van de FC Groningen-tafel. Kemkers ziet een bezoekje aan het gala niet als straf, en vertelt ondertussen dat hij tevreden is over de vorderingen rondom het Topsportzorgcentrum, waar hij namens de FC drijvende kracht achter is. ‘Dat wordt een baanbrekend concept’, aldus de voormalige schaatscoach.

‘Dit is het mooiste gala van Nederland’, zegt Geert Schaaij van Beursgenoten zelfs hardop. Hij is met zijn vaste ‘Businessclass- en Heeren van Sminia-maten’ Jan Catsburg (NXXT Autorijscholen) en Jeroen van den Heuvel (ASC Group) naar Groningen gekomen. ‘Ik moest 2,5 uur rijden, maar dit gala is supergaaf’, zegt Catsburg. ‘Ik had dit in Groningen niet verwacht.’

Voor Haskia Kramer van Internoord Reizen is het succes van het gala geen verrassing meer. ‘We kunnen dit gewoon aan, maar we mogen er ook zeker trots op zijn. Groningen laat steeds meer van zichzelf zien. We zijn goed bezig.’

Trotse gastheer van het gala was Plaza-directeur Willem de Kok. ‘Wat een mooie avond met een mooi gezelschap. Ik ben er heel erg trots op dat we dit gala mogelijk mogen maken. Ook dit soort avonden zet MartiniPlaza op de kaart.’

Dat de ondernemers en BN’ers van goede zin waren, bleek uit de enorme opbrengst die bekend werd gemaakt door Hans Klok. ‘Fantastisch’, jubelde organisator Hans Langhout. ‘Met deze 150.000 euro zetten we een enorme stap in het realiseren van onze droom: een school in Sri Lanka.’

Tags (categorieën en branches)galaStichting Help Direct

Geef een reactie