Bedrijf huurt voor appel en ei in Friesland

LEEUWARDEN – Nergens is bedrijfsruimte zo goedkoop als in Friesland. De gemiddelde huurprijs ligt op 26 euro per vierkante meter, zo becijfert vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield.

Dat is ver onder het landelijke gemiddelde van 44 euro, maar ook minder ver weg moet je dieper in de buidel tasten. Zo ligt de gemiddelde meterprijs in Groningen, Assen en Emmen op 32 euro. In de Haarlemmermeer ligt de prijs op 64 euro. ,,Dat heeft alles te maken met de verhouding tussen vraag en aanbod’’, verduidelijkt Gert-Jan Alberts van Cushman & Wakefield, dat makelaarsketen DTZ Zadelhoff heeft overgenomen. ,,In Friesland heb je heel weinig vraag en relatief veel aanbod.’’

Nieuwe vastgoedcijfers

Cushman & Wakefield publiceerde gisteren zijn nieuwste vastgoedcijfers. Van de 185.000 vierkante meter die Friese verhuurders vorig jaar in de aanbieding hadden, werd 26.000 vierkante meter afgenomen. ,,Dat is natuurlijk helemaal niks, als je dat vergelijkt met wat er bijvoorbeeld in de logistieke centra rond de Moerdijk wordt afgenomen’’, schetst Alberts. ,,Daar praat je over honderdduizenden vierkante meters.’’

Mede doordat de cijfers landelijk zo uiteenlopen, kun je eigenlijk niet goed een conclusie uit zo’n jaaroverzicht trekken. Friesland kampt echter al zeker sinds 2009 met een overaanbod. De afname is minimaal, in 2010 zelfs nihil. ,,De provincie heeft veel concurrentie van Flevoland en Zuidoost-Drenthe’’, weet Alberts.

Handelsbedrijven roerden zich

Het zijn vooral de handelsbedrijven die zich op de Friese huurmarkt roerden. De grootste klapper maakte het transportbedrijf Portena, dat op het Business Park Friesland (BPF) een pand van 6400 vierkante meter betrok. Andere transacties kwamen uit Drachten, waar op het bedrijventerrein Azeven-Noord laboratoriumautomatiseerder BD Kiestra en Metaalzetterij Drachten respectievelijk 4900 en 4700 vierkante meter bezetten.

Groothandel Wiljan huurt op De Haven 4700 vierkante meter, Autoland Drachten nog eens 1000 vierkante meter. In Leeuwarden West was LaminaatPark met 1450 vierkante meter de grootste partij. ,,Wat je in Friesland ziet is dat er veel bedrijven zitten die specifieke gebouwen nodig hebben’’, zegt Alberts. ,,Zo’n bedrijf als zuivelaar Fonterra, die kan natuurlijk niet huren. Dat heeft effect op de grondmarkt.’’

Geef een reactie