century autogroep volkswagen

Peter Janse, Verkoopleider Volkswagen bij Century

‘Eigenlijk ben ik niet zo van het ‘in hokjes plaatsen’, zegt Peter Janse meteen. ‘Maar natuurlijk is het leuk om erkenning te krijgen als iemand met veel potentieel. Ik heb er ook hard voor gewerkt, maar dat betekent niet dat ik mijn ambities al heb vormgegeven.’ En ambitieus is de ‘Verkoopleider Volkswagen’ van Century zeker. ‘Ik wil meer en vestigingsmanager zou tot één van de mogelijkheden behoren.’

Wat doe je precies bij Century?
‘Ik ben verkoopleider voor het merk Volkswagen bij de vestiging in Groningen. Die functie kennen we binnen Century alleen in Groningen. De VW-vestiging in Groningen is zo groot dat het noodzaak is om naast de vestigingsleider ook een verkoopleider te hebben, die het verkoopteam aanstuurt. Daarnaast hou ik me Volkswagen-breed ook bezig met acties, voorraden en zorg ik ervoor dat de verkopers genoeg munitie hebben om de markt te bewerken.’

Hoe ben je de automotive ingerold en hoe kwam je uiteindelijk bij Century terecht?
‘M’n pa was ooit Saab-dealer en eigenlijk zit m’n hele familie in ‘auto’s’. Ik ging dan ook – heel logisch – naar de autoschool in Apeldoorn en kwam uiteindelijk in Groningen terecht voor een opleiding retailmanagement. Mijn afstudeeropdracht heb ik bij Century SEAT gedaan en daar ben ik blijven plakken. Ik heb daar vanaf 2010 eerst drie jaar als verkoper Audi gewerkt en werd toen verkoopleider bij Volkswagen. Ze wisten dat ik graag een stap wilde maken en door de overname van Skoda kwam deze positie beschikbaar. Ze vonden mij de geschikte persoon voor de baan.’

Heb je nooit de ambitie gehad om het bedrijf van je vader over te nemen?
‘Natuurlijk was dat mijn ambitie. Maar helaas is het bedrijf van mijn vader in 2008 failliet gegaan. Om zo’n bedrijf in deze tijden weer van de grond af aan op te bouwen is onmogelijk, maar het gaat nog wel eens door mijn hoofd. Als mijn vader niet failliet was gegaan, had ik hoogstwaarschijnlijk nu niet bij Century gewerkt. Voor nu zit ik hier echter wel heel erg op m’n plek.’

Ze zien je als High Potential. Wat vind je daarvan?
‘Dat is leuk om te horen, ook al plaats ik zelf graag niet mensen in een hokje. Ik heb altijd hard gewerkt en dan is het fijn als je potentie erkend wordt. Alle waardering is dan mooi. Maar ik heb mijn plafond nog niet bereikt en ben dan ook vastberaden deze koers door te zetten in de toekomst. Ik vertrouw erop dan wederom de erkenning van mijn inzet te krijgen.’

Maar wat maakt jou nou een High Potential?
‘Ik ben natuurlijk nog maar jong en heb al wel een baan met veel verantwoordelijkheden. Ik heb in mijn werk een enorme nieuwsgierigheid en wil continu uitgedaagd worden. Ik zoek altijd mijn grenzen op en ik durf ook in de spiegel te kijken en te praten over de zaken waarin ik me minder heb ontwikkeld. Het helpt natuurlijk ook dat ik olie door m’n aderen heb lopen. Maar het is natuurlijk lastig om zelf te zeggen waaruit m’n potentieel blijkt. Volgens m’n vestigingsleider steek ik inderdaad m’n kop boven het maaiveld uit en heb ik een behoorlijke eigen mening en visie over ontwikkelingen in de automotive. Ze vinden ook dat ik veel flair heb en met een hoog denkniveau goed verbanden kan leggen. En dat is hier ook wel nodig, want deze vestiging wordt toch wel gezien als het paradepaardje van Century en dat brengt de nodige druk met zich mee. Ik moet zeggen dat ik onder druk ook wel het beste presteer.’

Hoe belangrijk is netwerken?
‘Dat is heel belangrijk. Groningen is maar klein en je kent snel veel mensen. Maar je moet wel tijd steken in het opbouwen van je netwerk. Het betaalt zich echter wel vaak pas op langere termijn uit. Maar we kunnen zeker iets betekenen in het oplossen van vraagstukken rondom mobiliteit.’

Wat is binnen Century je ambitie?
‘Ik zou graag binnen Century een volgende stap willen maken. De automotive is aan het veranderen. De wet- en regelgeving en de digitalisering die plaats vinden, hebben grote invloed hebben op onze business. Je moet kritisch naar je eigen organisatie kijken en zien wat de juiste stappen zijn richting de toekomst. Wat mijn rol hierin is, kan ik je nu niet vertellen. Maar ik heb er vertrouwen in dat de toekomst dit zal uitwijzen. Ik ben zeker nog niet uitgeleerd en heb een gezonde dosis ambitie.’

Tags (categorieën en branches)Century Autogroeppeter janseVolkswagen

Geef een reactie