tesla

Dikke pret bij Tesla-lobby voor Noord-Nederland

Groningen – Het campagneteam met centraal vooraan Groningens wethouder Joost van Keulen. Rechts, een beetje achter hem, Stef van der Ziel. Rechts vooraan Gerard de Boer. Wubbo Everts staat op de tweede rij, helemaal links. Het campagneteam met centraal vooraan Groningens wethouder Joost van Keulen. Rechts, een beetje achter hem, Stef van der Ziel. Rechts vooraan Gerard de Boer. Wubbo Everts staat op de tweede rij, helemaal links.

Noord-Nederland als landsdeel bestaat niet, maar Top Dutch wel. Ongeveer zoiets lijkt er gegroeid in korte tijd. De noordelijke Tesla-lobby heeft veel losgemaakt; in de regio, in het land en zelfs internationaal. En het meest bijzondere: de kans op de komst van Tesla is nog steeds klein.

,,Wij willen bij de kanshebbers voor een Tesla-fabriek komen’’, zegt Stef van der Ziel. ,,En als Tesla niet komt, komt er vanzelf een ander. Wie ik ook spreek, iedereen vindt de campagne gaaf. Mensen zijn blij hier te wonen. En als ik kijk hoe de bestuurders van Friesland, Drenthe en Groningen samenwerken, dan ligt er een fundament waarmee we ook andere grote bedrijven aanspreken.’’

App-groep
Ondernemer Stef van der Ziel (StreamZilla en Jet-Stream), Wubbo Everts (acquisitie NOM) en Gerard de Boer (Initio) zijn leden van het kernteam. Gerard de Boer is de campagneleider. De drie noordelijke gedeputeerden De Rouwe, Brink en Brouns plus hun bestuursadviseurs en de wethouders van de grote steden zijn ook van de partij.

Er is ook een app-groep met in totaal pakweg dertig personen. De NOM en Groningen Seaports zijn daarin onder meer van de partij. Enkele andere namen: Ben Woldring, Mark Vletter, Aaldrik Haijer, Melissa Fuller, Barbara Huneman en Marco de Jong. Verder zijn er ook nog een buitenlandse ondernemer en een ambassadeur lid van de groep.

Animo
Veel mensen bieden hun diensten aan. ,,Er komt een wachtlijst-app voor de centrale app-groep’’, grapt Wubbo Everts. Iedereen schiet meteen in de lach. Dit soort kwajongenshumor zorgt voor een lekker losse sfeer, zeggen ze. Het is vaak dikke pret. De Boer: ,,Het is een bijzondere mix van mensen. Het is een vrije spreekbuis. Maar wel geldt: what happens in the app, stays in the app.’’ Wat in de app-groep wordt gezegd, blijft in die groep.

De samenstelling van ondernemers en bestuurders zorgt ervoor dat een mondige campagne is ontstaan, ook al omdat de bestuurders ruimte geven. Stef van der Ziel: ,,We kunnen leuke tweets te maken, je hoeft voor een tweet niet langs drie bureaus.’’ Gerard de Boer vult aan: ,,Toen Lelystad zich ook bij de Tesla-kandidaten voegde, ging er meteen een tweet uit: We hopen voor hen dat het poldermodel gaat werken. Een plaagstootje. Men vindt het leuk.’’

Geen heilige huisjes
Het is de kracht van deze app-groep, weet Wubbo Everts. Er is eenheid, er is samenwerking. En dat is in Noord-Nederland af en toe best lastig, maar in deze groep kan alles gezegd worden, constateert Everts. Er zijn geen heilige huisjes. Gerard de Boer: ,,Als iets niet bevalt, wordt het direct gezegd. Iedereen is bewust van de waarde van openheid.’’ Stef van der Ziel: ,,Er wordt ook van alles beweerd over de samenwerking tussen Friesland, Groningen en Drenthe. Maar zet Zeeland, Brabant en Limburg eens bij elkaar. Die willen dat niet eens. Dan doen wij het hier veel beter.’’

Het campagneteam werkt, heel bijzonder, redelijk in de openbaarheid. Dat is heel anders dan toen Wubbo Everts met zijn NOM-collega Wim A,B. en Robert van Tuinen van Groningen Seaports Google binnenhaalde. Die operatie was topgeheim, er werd zelfs met codenamen gewerkt. Niet te vergelijken, vindt Everts. Want in dit geval heeft Musk zelf geroepen dat hij naar Europa wil. Everts: ,,Die aanleiding maakte dat er voor deze aanpak is gekozen. En het werkt fantastisch. Maar er zijn veel andere projecten waarbij het niet zo kan.’’

TopDutch zette zich internationaal op de kaart met een spervuur van tweets op het moment dat minister Kamp met Elon Musk sprak. ,,Van collega’s uit het land hoorde ik: waarom hebben wij zoiets nooit bedacht?’’, zegt Everts. Gerard de Boer: ,,Dat komt vaak door bestuurlijke invloed.’’

Tags (categorieën en branches)teslatop dutch

Geef een reactie