Bedrocan erkend leverancier voor farmacie

GRONINGEN – Bedrocan in Veendam is erkend als GMP-bedrijf. Daarmee kan het cannabis leveren als grondstof voor de farmaceutische industrie.

Tjalling Erkelens, directeur/eigenaar van Bedrocan, kon deze week zijn personeel op gebak trakteren, vooruitlopend op een groter feest. Het bedrijf, dat cannabis teelt voor medicinaal gebruik, heeft van de Inspectie Volksgezondheid het GMP-keurmerk voor farmacie verkregen. GMP staat voor ‘good manufactoring practice’.

Wereldwijd geldende regels

Of zoals Erkelens het uitdrukt voor een productie van hoge constante kwaliteit. ,,Een garantie voor onze afnemers in de farmaceutische industrie dat ze onze cannabis kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van medicijnen.’’ Bedrocan is de eerste cannabisproducent in Europa, die deze GMP-erkenning in de wacht heeft gesleept. Het keurmerk betekent dat het bedrijf onder voortdurend toezicht van de inspectie blijft staan.

Erkelens hecht grote waarde aan GMP. ,,Het is niet te koop. Het wordt je opgelegd.’’ In oktober zijn inspecteurs ‘bij wijze van spreken op hun knieën door het hele bedrijf geweest’. Aan de hand van wereldwijd geldende regels is het bedrijf doorgelicht. Het keurmerk geldt alleen voor de productievestiging in Veendam. Voor de fabrieken in Tsjechië en de Canadese fabriek die in licentie van Bedrocan produceert, zijn de keurmerken in voorbereiding.

Praktijktesten

Het keurmerk is volgens Erkelens nodig om de volgende stap te maken: erkenning van cannabis als medicijn. ,,Want dat streven we na.’’ Daartoe is Bedrocan gestart met twee praktijktesten.

In Leiden richt het onderzoek in samenwerking met het Leids Universitair Medische Centrum op de toepassing van cannabis bij fibromyalgie (weke-delenreuma). Met steun van de Australische overheid vinden in dat werelddeel proeven plaats om na te gaan of cannabis in de palliatieve zorg benut kan worden als eetlustopwekker en zo mogelijk als pijnbestrijder.

Langdurig traject

Als beide testen slagen, volgt nog een kostbaar groot onderzoek om de registratie van cannabis als medicijn te bewerkstelligen. Het is een langdurig traject, erkent Erkelens. ,,We zijn hiermee in 2007 begonnen. Voor dat grote onderzoek praat je alweer over de jaren 20.’’

Met het GMP-keurmerk in bezit rekent Erkelens op een groeiende vraag uit de farmaceutische hoek. Het bedrijf bouwt ‘ergens midden in het land’ een extra productielocatie.

Tags (categorieën en branches)bedrocancannabisGMPpharmacie

Geef een reactie