Ron Jobing verliet de bouwwereld om fit20 op te starten

Een grotere carrièreswitch is misschien wel nauwelijks denkbaar. Ron Jobing verruilde zijn carrière in de bouwwereld  voor een toekomst in de fitnessbranche: sinds een paar jaar is hij eigenaar van fit20 in Groningen, een uniek fitnessconcept waarbij je in 20 minuten, onder begeleiding van een personal trainer, fit kunt worden.

Maar liefst 22 jaar werkte Ron Jobing in de bouwsector. Dat deed hij met veel plezier, tot het moment dat de economische crisis zich aandiende. ‘Door die crisis en alle stress die dat met zich meebracht, ging dat enorm ten koste van de sfeer op mijn toenmalige werk.’ Jobing besloot op zoek te gaan naar iets anders en in die zoektocht stuitte hij op het concept van fit20. ‘In het begin was ik enorm sceptisch: 20 minuten per week trainen, zonder te zweten  en toch fit worden? Ik besloot dat er maar één ding op zat: het zelf uitproberen. Toen een vriend me een paar trainingen later, tijdens een zware mountainbiketocht, vroeg of ik misschien een pilletje had gebruikt, was ik om.’

Jobing studeerde commerciële economie aan de Hanzehogeschool en Groningen en direct na zijn studie kwam hij al terecht in de bouwsector. Of beter gezegd, de afbouwsector. ‘Al met al heb ik 22 jaar in deze sector gewerkt, bij vier verschillende werkgevers. Ik heb van alles gedaan, van projectleiding en accountmanagement tot een organisatorische functie en hoofd bedrijfsbureau.’

Mopperen

Als kind maakte Jobing al kennis met het ondernemerschap. ‘Ondernemen is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. Mijn vader is jarenlang bedrijfsleider geweest en heeft daarna de stap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap: hij zat in de kinder- en vrijetijdskleding. Ik heb daardoor van huis uit meegekregen te denken als werkgever, en niet zozeer als werknemer’, blikt Jobing terug. ‘Ik heb altijd geleerd het belang van het bedrijf voorop te stellen: werk ging altijd voor. Ik kan me daar nog altijd enorm over opwinden, over mensen die lopen te mopperen over hun baas. ‘Zet nou samen de schouders eronder’, denk ik dan, ‘laat je werkgever niet alles opknappen’.  Uiteindelijk zijn alle partijen erbij gebaat als een werknemer zich inzet alsof het zijn eigen toko is: het bedrijf zelf, de baas en daarmee ook de werknemer.’

Ondanks dat ondernemersbloed heeft het nog jaren moeten duren tot het moment kwam dat Jobing ook besloot zelfstandige te worden. ‘Ik heb vanaf 1995 tien jaar bij Afbouwgroep Groningen gewerkt en later nog 7 jaren bij Sto Isoned. Jarenlang werkte ik met heel veel plezier in verschillende functies, maar zo rond 2010 kwam het omslagpunt. De crisis sloeg in alle hevigheid toe, en door reorganisaties veranderde de sfeer totaal.’

Iets anders

‘Ik wil iets anders’, besloot Jobing toen voor zichzelf. ‘Maar ja, wat?! Eén ding stond voor mij vast: ik wilde in een andere sector aan de slag. Maar dat bleek nog lastiger dan gedacht. Ik was natuurlijk al wat ouder en dus te duur, het was crisis en ik had heel veel ervaring, maar alleen in de bouwsector.’

Het dwong Jobing om zich op het franchise-pad te begeven en in zijn zoektocht naar een aantrekkelijke franchiseformule stuitte hij op fit20. ‘Ik was vrij sceptisch maar onder het mom ‘praten kan altijd’ ben ik toen om tafel gegaan met de franchisegever van de studio van fit20 in Zwolle. Na afloop had ik een enorm goed gevoel bij deze man en ons gesprek, maar de scepsis bleef. Want: fit in 20 minuten, dat gelooft toch niemand?!’

Enorme prikkel

Het was vervolgens een bevriende fysiotherapeut die iets van de scepsis wegnam. ‘Hij wist me te overtuigen dat het geen flauwekul is. Juist omdat je kort maar krachtig – want met een dubbel gewicht – traint en over de grens van je spierkracht gaat, krijgen je spieren een enorme prikkel om sterker te worden.’ Jobing wilde dat zelf ervaren en meldde zich aan bij fit20 in Zwolle. ‘Al na zes trainingen merkte ik enorm verschil. Ik voelde me fitter, sterker en energieker en zware mountainbiketochten gingen me een stuk makkelijker af.’

Vanaf het moment dat alle twijfel en scepsis verdwenen waren, ging het snel. En in december van 2010 opende Jobing de deuren van fit20 aan de Peizerweg in de stad Groningen. ‘Ik had in de maanden daarvoor een hele uitgebreide opleiding gevolgd bij de landelijke franchiseorganisatie fit20. Dat doen ze echt supergoed. En natuurlijk heb ik zelf ook zo ongeveer alles gelezen over ‘high intensive slow motion training’, zoals de training die bij ons gegeven wordt officieel heet.’

Aanmeldingen

Niet alleen Jobing heeft fiducie in deze training, zo bleek al snel. Na de opening stroomden de aanmeldingen binnen en inmiddels staat de teller op een paar honderd leden. ‘De markt is enorm groot, daar ben ik van overtuigd. Onze training kost je maar 20 minuten per week en omdat je niet zweet, kun je je gewone kleren aanhouden. Dat maakt het zeker voor mensen die werken heel aantrekkelijk. Het is daarom ook een ideale vorm van bedrijfsfitness: werknemers hoeven maar één keer per week 20 minuten te trainen, en dat zonder dat ze zich om hoeven te kleden.’

Spijt van zijn switch heeft Jobing nooit gehad. ‘Geen moment. Ik geniet met volle teugen en heb veel vertrouwen in de toekomst. Het gaat nu goed, maar het kan nog veel beter. Er is nog een gigantische markt te winnen.’

 

Tekst: Marieke Bos
Fotografie: Erik Vos

Tags (categorieën en branches)Fit20Ron Jobing

Geef een reactie