Jörgen Raymann: ‘I am living the dream’

 ‘Ik heb 16 jaar lang een latenightshow gehad, volgens mij heeft niemand dat geflikt.’ Toch is Raymann niet alleen maar Tante Es en televisie. Na drie jaar keert hij weer solo terug naar het theater, is hij bezig aan een boek en timmert Raymann aan de weg als motivational speaker.

‘Tante Es is onlosmakelijk aan mij verbonden. En ik ben dankbaar dat mensen mij daarom herkennen. Het heeft mij namelijk geen windeieren gelegd. Ze is altijd een onderdeel van mij leven geweest.’ En niet alleen geweest, Raymann is bezig om het succes van Tante Es om te zetten in een soort cartoonkarakter voor de rest van zijn werk. ‘Ik heb vorig jaar een kookboek uitgebracht met mijn vrouw. Een getekende Tante Es speelde de hoofdrol in dat boek. Ze was zo goed getekend, dat ik dacht: misschien moet ik er wat meer mee doen.’

Raymann is inmiddels 50 jaar en wil niet alleen maar blijven hangen in succesvolle projecten uit het verleden. Een jaar lang bleef hij weg van televisie en drie jaar lang stond hij niet solo op de planken van een theater. ‘Ik ging niet meer met  plezier naar mijn werk. Ik merkte dat ik niet meer vernieuwend bezig was.’ Toch is het weer gaan kriebelen, maar dan anders. Raymann is bezig om nieuwe TV-programma’s te ontwikkelen. Daarnaast is hij ook begonnen aan het schrijven van een boek dat in het voorjaar moet uitkomen. ‘Het is autobiografisch, maar er worden ook nieuwe motivational-tools besproken die ik heb ontwikkeld afgelopen jaren.’

En daarmee zijn we bij het terrein waar we Raymann misschien iets minder van kennen. Al jarenlang treedt hij op als motivational speaker en trainer voor jongeren die een baan of stage nodig hebben en voor bedrijven die een ‘mindshift’ willen of moeten maken. Dit doet hij aan de hand van de vier O’s: ontwaken, ontdekken, orienteren en ondernemen.

Met zijn nieuwe aanpak, die Raymann tijdens zijn pauze op zichzelf heeft toegepast, probeert hij het geluk en plezier bij bedrijven terug te brengen of te vergroten. ‘Je ziet bedrijven vaak stagneren. Dat zijn vaak mentaliteitskwesties. Ik ga dan vijf tot zes weken aan de slag om tot de kern te komen. Ik werk niet als een paracetemol die even kort de ontsteking remt, maar echt voor de langere termijn waarbij geluk een hele belangrijke factor is.’

Een achtergrond als cabaretier is een groot pluspunt in dit werk. ‘Ik heb podiumervaring en ik leg er een grote dosis humor in. Iets wat je met humor vertelt, blijft vaak langer hangen. Die leuke leraar van vroeger kun je je ook beter herinneren dan die saaie lul, laten we eerlijk zijn.’

Raymann is bezig aan een grote opdracht voor zichzelf. ‘Er heeft veel verzuring plaatsgevonden in Nederland en dat is doorgeslopen in veel bedrijven, terwijl Nederlanders van nature geen zure mensen zijn. Kijk maar hoe gek we worden als we een oranjeshirt aan trekken. Ik geloof dat Nederland klaar is voor een positiever geluid.’

Na 50 jaar is Raymann weer terug bij de kern. ‘Mijn programma’s gingen goed, het theater ook. Toch merkte ik verzadiging. Door het succes vergeet je soms de kernwaarden van jezelf, ik heb me daarin laten meeslepen. Ik had geen uitdagingen meer, maar dat is nu weer terug.’

Het ‘eigen verhaal’ staat nu centraal. In het theater gaat Raymann zonder decor en met een gitarist zijn nieuwe show opvoeren. Daarnaast treedt hij vaak op bij Tasty Comedy, een combinatie van eten van topchef Ramon Beuk en de beste comedians van Nederland aan de pier van Scheveningen. ‘Het loopt goed. Je moet dan niet denken aan dansers met veren in hun reet die over je bord lopen, maar echt goede comedy. Ik doe dat echt met plezier.’

Grote dromen heeft Raymann dan ook niet meer. ‘I am living the dream. Ik heb alles al gedaan en ben tevreden met waar ik mee bezig ben. Ik heb reizen gemaakt, wereldsterren en inspirerende eenvoudige mensen ontmoet en ga maar door. Ik heb nog twintig goede jaren voor de boeg.’ Toch is er één ding waar Raymann van stiekem van droomt: ‘Dat ik over een jaar of vijf mijn eigen kleinkind krijg.’

Tags (categorieën en branches)Jörgen Raymann

Geef een reactie