Jan Boelo Drenth wil Nederland veroveren met collectie ‘Ready to Wear’

Ellen ten Damme, Armin van Buren, Heleen van Royen  en Victoria Koblenko. Stuk voor stuk dragen ze de kleding van de rasechte Groninger Jan Boelo Drenth. Het was even stil rond de nog jonge ontwerper maar niet zonder reden. Want: Jan Boelo heeft grootste plannen met zijn toegankelijke en meer betaalbare collectie ‘Ready to Wear’. ‘Ik wil met mijn kleding een zo groot mogelijk publiek bereiken.’

We spreken Jan Boelo Drenth – geboren in het Groningse Heiligerlee –  in zijn atelier in hartje Winschoten. Een gigantische ruimte in een monumentaal pand met ramen tot aan het plafond. Achterin een grote naaitafel (‘gemaakt door mijn vader; hij kan maken wat hij wil’) en lange, bomvolle kledingrekken langs de wanden. De achterwand wordt in beslag genomen door een meterslange kast die van ons tot boven vol ligt met rollen stof en leer.

Het zijn spannende tijden voor Jan Boelo. Een dezer dagen komt de nieuwe collectie van Ready to Wear van zijn modelabel JANBOELO binnen. Niks bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat de items uit deze collectie voor het eerst niet in Winschoten maar in Portugal zijn gemaakt. ‘Ik ben enorm benieuwd. Ik vind het echt spannend. Ik heb er alle vertrouwen in hoor, maar het is voor het eerst dat ik de volledige productie uit handen heb gegeven.’

Het verklaart meteen waarom het afgelopen tijd zo stil was rondom de Groningse ontwerper. ‘Ik ben hier bijna een jaar mee bezig geweest. Het is ook niet zomaar iets: je wilt dat je kleding perfect gemaakt wordt, op een plek waar dat goedkoper is dan in Nederland maar waar de arbeidsomstandigheden wel tiptop in orde zijn. Maar wat dat betreft zit het wel goed, de fabriek in Portugal zit tegenover een groot landbouwbedrijf waar elke dag verse soep voor de medewerkers van de fabriek gemaakt wordt. Mooi toch?’

De keuze om de productie te verplaatsen naar Portugal moge duidelijk zijn. ‘Ik wil groeien met de collectie ‘Ready to Wear’. We liggen nu nog in vier Nederlandse winkels maar dat moeten er gauw meer worden. Een order van 100 blouses is dan niet meer te behappen. Ik kan onmogelijk hier in mijn atelier in korte tijd 100 bloesjes gaan naaien. Dat zou bovendien veel te duur worden. Vandaar mijn keuze voor Portugal’, verklaart Jan Boelo.

Jan Boelo mikt met zijn ‘Ready to Wear’ op ‘onafhankelijke, sterke vrouwen die op eigen benen staan’. ‘Dat zijn de vrouwen die me inspireren. Vrouwen die er verzorgd en chique uitzien, krachtig zijn en ondertussen ook nog moeiteloos voor hun gezin zorgen.’

De collectie heeft duidelijk de signatuur van Jan Boelo: veel zwart, strakke lijnen, een tikkeltje Rock & Roll en veel leren details. Alle items uit de collectie zijn sowieso te herkennen aan een klein, vastgenaaid muntje. ‘Ik heb al sinds mijn achtste altijd mijn geluksmuntje – ooit gekregen van mijn opa – bij me. Het muntje heeft al heel wat van de wereld gezien en me tot nu toe veel geluk gebracht.’

Jan Boelo zou het liefste zien dat vrouwen straks items uit zijn verschillende collecties met elkaar gaan combineren. Want er is ook nog de custom made collectie: ‘Dat is zeg maar de duurdere en exclusieve kledinglijn met vooral veel leren en tijdloze items. Ik vind het belangrijk kleding te maken die jaren meegaat. Vergelijk het met kunst: dat blijft ook jaren mooi. Niet dat ik als doel heb ooit in een museum te hangen hoor. Ik wil graag mooie, draagbare kleding maken voor een breed publiek, daar word ik blij van.’

De nieuwe Ready to Wear-collectie van Jan Boelo wordt op 20 november gepresenteerd op een modeshow bij Lexus in Groningen (‘Ik geloof heilig in samenwerking; we plukken de vruchten van elkaars netwerk’). Het gaat dan om de wintercollectie én de zomercollectie van volgend jaar. ‘Het is die avond niet alleen kijken, maar ook kopen. Als je wat moois ziet, wil je het toch gelijk meenemen?’

De vraag of Jan Boelo van plan is om in Winschoten te blijven, heeft hij al talloze keren gehoord. Het antwoord blijft steeds hetzelfde. ‘Het bevalt me hier prima! Ik hou van de rust, dat geeft me ook rust in mijn hoofd. Heerlijk vind ik dat. Ik hoef niet zo nodig in de Randstad te wonen. Dan eerder nog Parijs. Maar eerlijk, voorlopig zit ik hier hartstikke goed. Eén keer per week zit ik in het Westen en klanten uit de Randstad vinden het helemaal niet erg om naar Winschoten te rijden. ‘Een leuk dagje uit’, hoor ik dan.’

 

Tekst: Marieke Bos
Fotografie: Jan Buwalda

Tags (categorieën en branches)Jan Boelo

Geef een reactie