Willem Straat: ‘Eigenlijk hebben we de JOP samen gewonnen’

Met zijn bedrijf KeyPro gaat het goed en als klap op de vuurpijl won Willem Straat ook nog eens de Jonge Ondernemers Prijs van het Noorden (JOP). Maar het succes van KeyPro moet je zeker niet alleen toeschrijven aan Straat, want dan doe je z’n compagnon Jurian Zijlstra tekort. Zij vormen een echte twee-eenheid. ‘De JOP hebben we ook eigenlijk samen gewonnen’, zegt Straat.

  • Om te beginnen: wat doet KeyPro eigenlijk?

Willem Straat: ‘We verhuren een kant-en-klare inrichting voor appartementen. We richten ons daarbij op de markt van expats, buitenlandse sporters en andere internationals die langere tijd in een ander land verblijven.’ Compagnon Zijlstra vult hem aan: ‘Je moet het zien als een soort hotelconcept. Je komt met je trolleykoffer aan op Schiphol en je loopt na een treinreis zo een compleet ingericht appartement in. Van bankstel tot wasmachine en van beddengoed tot fotolijstje. We hebben ook een wasservice en zorgen ervoor dat er een tv- en internetabonnement wordt afgesloten. Het is wel goed om op te merken dat we absoluut geen verhuurder van de appartementen zelf zijn. Wel kunnen we een handje helpen in een zoektocht naar een geschikte woning, maar we doen niet aan bemiddeling.’

  • Hoe zijn jullie hier in gerold?

Straat: ‘Ik heb Jurian ooit ontmoet toen hij me een veel te dure stoel verkocht. Ik ben van oorsprong projectontwikkelaar en hij is inrichter. We hadden een klik en samen kwamen we erachter dat er in de regio Groningen veel vastgoed leeg stond. Tegelijkertijd was er onder expats en internationals een grote woonbehoefte. We zijn in dat gat gesprongen. Het eerste jaar was niet makkelijk. Het was crisis en we moesten veel investeren. Het dwong ons creatief te zijn en daar hebben we nu nog profijt van.’

  • Vertel. Hoe snel nam jullie bedrijf een vlucht?

Zijlstra: ‘We zijn meubels, wit- en bruingoed gaan kopen en al snel hadden we acht appartementen ingericht. Op dit moment hebben we zo’n 300 pakketten verhuurd, die we hebben onderverdeeld in drie verschillende luxe-niveaus. Maar natuurlijk doen we aan maatwerk. Als iemand op een Chesterfield-bank wil zitten, dan regelen we dat. Onze focus ligt op de regio Groningen en het Noorden, maar zo’n dertig procent van onze omzet halen we uit de rest van het land.’ Straat: ‘We hebben vijf vaste werknemers en beschikken ook over een flexibele schil van werknemers die we op piekmomenten kunnen inschakelen. Overigens gaan we internationaal. We hebben net een fantastische deal gesloten met een buitenlandse partij.’

  • Aha. Jullie gaan internationaal. Is dat niet lastig vanuit Groningen?

Straat: ‘Het is absoluut een droomstap. We denken ook echt dat dit concept elders in Europa kan gaan werken. Het maakt verder niet uit of we nieuwe meubels hier laten bezorgen of in een ander land. Het is ook wel een logische stap. We richten hier huizen in voor bedrijven die internationaal actief zijn. We hopen dat naar tevredenheid te doen, waardoor ze ons ook inschakelen voor andere expats, hier in Nederland of ergens anders in Europa.’

  • Willem, je hebt de JOP gewonnen. Waarom heb je meegedaan?

Straat: ‘Allereerst: we hebben deze prijs echt samen gewonnen. Maar goed, ik ben nu nog 34 jaar en ons bedrijf bestaat net geen vijf jaar. Ik voldeed nog net aan de criteria. Inderdaad, Jurian is al veel te oud. Maar ik denk ook niet dat zo’n verkiezing iets voor hem is. Ik ben er wel voor gegaan. Je krijgt een mooie kans om jezelf in de kijker te spelen. Zeker nu we gewonnen hebben, levert dat bekendheid op. We deden niet zoveel aan netwerken, omdat het weinig opleverde. Maar nu zien we wel dat we veel nieuwe waardevolle contacten hebben opgedaan. De prijs is ook zeker een waardering voor hetgeen we hebben opgebouwd. Daar mogen we trots op zijn.’

  • Hoe zien jullie de toekomst van KeyPro?

Straat: ‘We gaan verhuizen. Geheel in stijl gaan we een tijdelijk pand bouwen op het Suikerunieterrein. In het zogeheten Stadslab is plaats voor onze opslag, een showroom en kantoren. Maar ook is er plek voor andere bedrijven en er komt een podium in het pand. Met de enorme deuren open heb je dan een fantastisch uitzicht op het terrein. Zijlstra: ‘Daar komt ons werk samen met onze hobby, namelijk het organiseren van Kadepop.’

  • Wat is jullie ambitie?

Straat: ‘We willen met veel plezier werken aan onze toekomst. En nee, dat is niet een bedrijf met 20 tot 30 mensen in dienst. Maar er is zeker ruimte om te groeien. Straks hebben we meer ruimte en dan is het verhuren van 1000 pakketten zeker reëel.’

 

 

Tekst: Matthijs van Houten
Fotografie: Jan Buwalda

Geef een reactie