Iwikje la Poutré: Op je 20e een eigen chocolaterie

‘Met chocolade kun je prachtige kunstwerkjes maken’

Iwikje la Poutré (22) is haar hele leven al idolaat van chocolade. Ze kon haar geluk dan ook niet op toen ze op haar 20e de mogelijkheid kreeg een chocolaterie, gevestigd in hartje Winsum, over te nemen van de vorige eigenaar, Yann. Het verklaart meteen de naam van haar zaak: Yann Chocolaterie La Poutré.

Al op de middelbare school was Iwikje gefascineerd door chocolade. ‘Taarten bakken en banket vond ik ook altijd al leuk, maar chocolade? Daar heb ik altijd wat mee gehad. Je kunt er enorm creatief mee bezig zijn, het versieren met de meest kleine details; geweldig vind ik dat, daar kan ik echt van genieten! Je kunt op die manier namelijk hele kleine kunstwerkjes creëren, die er niet alleen prachtig uitzien, maar ook nog eens superlekker zijn. Want dat vind ik ook elke keer weer een uitdaging: om bij bonbons aan de buitenkant te laten zien wat voor vulling je kunt verwachten.’

Haar voorliefde voor bakken en chocolade deden Iwikje besluiten de opleiding tot banketbakker te volgen. Maar daar bleef het niet bij: ze zette ondertussen vanuit huis haar eigen bonbonlijn op, ‘Puur Iwikje’. De lijn bestond uit twaalf soorten eigengemaakte bonbons, die onder andere bij een lokale bloemist te koop waren. ‘Eigenlijk is het allemaal in die bloemenzaak begonnen. Yann, de vorige eigenaar, kwam er eens een bloemetje halen en zag mijn bonbons liggen. Hij besloot een paar te kopen en niet veel later hing hij aan de telefoon: of ik een keertje met hem koffie wilde drinken.’

Tijdens het gesprek dat volgde bleek dat Yann op zoek was naar iemand die zijn zaak wilde overnemen. ‘Hij vond het te zwaar worden en kon het eigenlijk niet meer aan. Waar het in dat gesprek op neer kwam is dat hij mij graag de kans wilde geven zijn chocolaterie over te nemen.’

Lang hoefde Iwikje niet over het voorstel na te denken. ‘Ik heb er altijd van gedroomd een eigen bakkerij te hebben. Maar dat er uitgerekend een chocolaterie op mijn pad kwam, maakt het alleen maar mooier. Oke, ik was misschien wat jong – het ging allemaal iets sneller dan dat ik als tiener had bedacht – maar dit was een kans die ik absoluut niet kon laten liggen. Een prachtige winkel in een verbouwd pand, met een goede naam? Wat wil je nog meer?!’

En zo kwam het dat Iwikje sinds januari 2015 eigenaresse is van een goedlopende chocolaterie. Veel in de winkel heeft ze gelaten zoals het was ( ‘wat goed is, moet je niet willen veranderen’), maar wel heeft ze haar eigen stempel op de zaak gedrukt. ‘Het is altijd goed als er een jonge, frisse wind door een bedrijf waait met nieuwe ideeën. Zo heb ik een aantal nieuwe bonbons aan het assortiment toegevoegd (onder andere met kruiden; chocolade en kruiden gaan heel goed samen) en ben ik ook meer in opdracht gaan werken.’

Vol ideeën 

Als voorbeeld noemt de onderneemster een bruidsboeket van chocolade dat ze maakte in opdracht van een stel dat zou gaan trouwen. ‘Dat soort dingen vind ik eigenlijk het allerleukste. Mijn hoofd stroomt dan over van de ideeën! Ik kan dan niet wachten om aan de slag te gaan. Uiteindelijk was het een behoorlijke klus, ik ben er misschien wel vijftien uur mee bezig geweest, maar het resultaat was geweldig! Erg lucratief was het misschien niet, want ik kon natuurlijk niet alle uren in rekening brengen, maar dat was niet erg: ik vond het enorm leuk om te doen.’

Vooralsnog staat Iwikje alleen in de zaak, maar als het aan haar ligt niet meer voor lang. ‘Het gaat steeds beter. Dat komt ook omdat chocolade hip is. Het is gezond en in de producten die ik maak zijn alleen maar natuurlijke ingrediënten verwerkt. Dat vinden mensen steeds belangrijker. Ik kan het nu nog in mijn eentje aan, maar als ik er een paar nieuwe afnemers bij heb, lukt dat niet meer. Mijn bonbons zijn nu al te koop bij bijvoorbeeld Kaldi Koffie & Thee, maar ik hoop wel het aantal afnemers uit te kunnen breiden. Zodra dat gebeurt, hoop ik een goede en leuke stagiaire te kunnen vinden.’

Iwikje benadrukt het nog maar eens: ‘Wat ik nu doe is echt mijn passie! Ik vind mijn werk super! Het leuke vind ik dat ik met al mijn klanten contact heb; omdat ik zelf in de winkel sta, spreek ik iedereen. Ik krijg daar enorm veel energie van, helemaal als mensen laten weten enthousiast te zijn.’ En of haar nog jonge leeftijd ooit in haar nadeel heeft gewerkt? ‘Ik heb niet het gevoel dat mensen me minder serieus nemen. Volgens mij werkt het zelfs andersom. Omdat ik zo jong ben, heb ik denk ik wel een gunfactor.’

Tags (categorieën en branches)Iwikje la PoutréYann Chocolaterie La Poutré.

Geef een reactie