Rintje Ritsma heeft bij alles de mentaliteit van een topsporter

De Beer van Lemmer staat al jaren niet meer op de ijzers. De voormalig schaatskampioen – het enige dat hij niet won was Olympisch goud – is nu actief als motorracer en schaatsanalist voor de NOS. Maar hij is onverminderd ambitieus, want in alles wat Rintje Ritsma doet, komt zijn topsportmentaliteit naar boven.

Rintje Ritsma zette in 2008 op 37-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière als topschaatser. Hij was op dat moment vijfvoudig wereldkampioen. Ook won hij tweemaal zilver en viermaal brons bij de Olympische Spelen. Hij zorgde voor een revolutie in de schaatssport door in 1995 als eerste een commerciële schaatsploeg op te zetten. ‘Ik wilde op dat moment met de Sanex-ploeg voor mezelf een eigen en ideale topsportsituatie creëren’, zegt hij. ‘We konden dat toen zelf beter dan dat de KNSB het deed. Zij wilden teveel controle uitoefenen en dat was de druppel. Ze vonden het niet leuk en hebben er alles aan gedaan om me terug te halen.’

Commerciële schaatsploegen zijn nu de standaard in het topschaatsen. ‘Ik denk echter wel dat het wat is doorgeslagen. De KNSB ziet het nu als ‘makkelijk’ en denken dat ze niet meer hoeven te investeren in de schaatsers. Ik vind nog steeds dat er een kernploeg en een jong oranje moet zijn voor de ontwikkeling van talent.’ De tijd bij Sanex was voor Ritsma het hoogtepunt, ook omdat hij er als sporter zijn grootste successen vierde. ‘We moesten ons bewijzen en als dat lukt, geeft het een kick. We haalden titels en daarmee was het project geslaagd. Ik ben trots op mijn carrière. Nu sta ik niet meer zoveel op het ijs, maar ik volg de sport wel op de voet omdat het mijn grote passie is.’

Na zijn schaatscarrière ging Ritsma eerst aan de slag bij de Bon- en Sleebond Nederland. Tot de Spelen van Vancouver was hij teammanager. Hij stopte toen het hele project rond het bobsleeteam in elkaar viel, omdat de beste coureur, Edwin van Calker, niet naar beneden ‘durfde’. De sponsor en NOC NSF trokken de handen er vanaf. ‘We waren er toen wel klaar mee. Er is nooit een evaluatie geweest’, zegt hij daarover. Nu steekt de Beer veel tijd in de motorsport. ‘Het vrije gevoel spreekt me aan’, zegt hij. ‘Je probeert, net zoals in het schaatsen, voortdurend je rondjes te verbeteren.’ Met De Hollandsche Jongens heeft hij z’n eigen raceteam. De ploeg heeft een sponsor, een grote vrachtwagen en faciliteiten om gasten te ontvangen. Samen met een andere racer doet Ritsma mee aan de 1000cc Superbike-races. ‘Ons businessmodel is dat we de sponsoren tijdens die races goed verzorgen’, legt Ritsma uit.

De racesport mag een hobby zijn, maar Ritsma neemt het – samen met z’n vriendin –  uiterst serieus. Z’n vriendin zorgt daarbij voor de gasten terwijl de coureur zelf verantwoordelijk is voor het technische vlak. Uiteindelijk hoopt Ritsma ooit eens mee te doen aan de Dakar Rally. ‘Dat is een serieuze ambitie’, zegt hij. ‘Ik heb al eens eerder meegedaan, maar lag er toen al na twee dagen uit. Dakar op een motor, dat ik het meest ultieme wat ik zou kunnen doen. Bovendien is het ook een enorme fysieke uitdaging. Ik moet daar ook echt een jaar serieus voor gaan trainen. Maar uit ervaring weet ik dat het me moet kunnen lukken. De planning is dan ook dat ik bij de eerstvolgende editie ga meedoen, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren.’

‘De ambitie is er echter zeker!’, zegt hij. ‘Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Avontuur en snelheid dagen mij uit. Ik blijf altijd topsporter.’

Tekst: Matthijs van Houten

Tags (categorieën en branches)LemmerRintje Ritsma

Geef een reactie