Osteria Da Vinci: restaurant ‘tussen een Chinese afhaal en een Michelinster’

Aan de Turfsingel in Groningen vind je het Italiaanse restaurant Osteria Da Vinci. Eigenaar Tonino Carta serveert daar al 25 jaar de specialiteiten uit zijn geboorteland: vis, vlees en kaas. Allemaal vers, het liefst uit Sardinië. Bij Osteria Da Vinci kom je niet voor het decor of een prachtig pand, maar voor de constante kwaliteit van keuken en personeel.

Tonino CartaOm de kwaliteit te behouden blijft Tonino zichzelf ontwikkelen. Zo staat hij nog wel eens ‘een uurtje in de keuken’, en doet hij veel inspiratie op tijdens zijn vakanties. Tonino vertelt dat hij ooit in Mexico een aantal weken heeft moeten vasten omdat ze daar in al het eten koriander verwerken. Verschrikkelijk vond hij dat. Nu is hij er dol op. Maar de reisjes gaan toch veelal naar Italië, waar hij toch wel elke twee, drie maanden heen vliegt.

Culinaire grapjes
De populairste gerechten van Osteria Da Vinci zijn de pizza’s. Maar niet één specifiek. Vaak worden pizza’s die van de kaart geschrapt zijn toch nog besteld. ‘Mensen hebben hun eigen favorite’, zegt Tonino’s vrouw. Tonino is vooral erg trots op zijn ‘culinaire grapjes’. Zo serveren ze Italiaanse “sushi”. Dat is geen calzone gewikkeld in zeewier. Wel met rauwe vis en niet-Japanse fruitcombinaties zoals mango en citrusvruchten. De grote variëteit op de kaart zorgt voor een gevarieerd publiek: gezinnen, romantische dates, maar ook acteurs uit de schouwburg komen langs.

Bij het Italiaanse restaurant kun je voor verschillende prijsklassen terecht. Als je honderd euro wilt besteden, kun je volgens Tonino helemaal uit je dak gaan, maar voor de helft kun je ook een avond goed eten. Zelf plaatst hij zijn restaurant tussen een Chinese afhaal en een Michelinster.

Geen advertisement
Osteria Da Vinci doet niet aan reclame. Dat is volgens Tonino ook nooit nodig geweest, alhoewel zijn vrouw hem er toch aan moet herinneren dat ze in de eerste vijf jaar, toen het restaurant nog verliesgevend was, in het blaadje van de schouwburg hebben gestaan. ‘Hè wat jammer, ik was zo trots dat ik nooit aan advertisement had gedaan’, grinnikt Tonino. De meeste gasten komen via-via bij zijn restaurant. Ook alle burgemeesters van Groningen hebben sinds de oprichting Osteria Da Vinci weten te vinden. De nieuwe burgemeester Peter den Oudsten heeft er nog niet gegeten. Tonino: ‘Die hopen we hier nog te verwelkomen!’

Geef een reactie