Joris Levering: ‘Echte verkoophelden zijn lastig te vinden’

Als een ‘zaakwaarnemer voor sales professionals’. Zo omschrijft Joris Levering in een notendop zijn bedrijf Hero Hunters, dat op 1 januari van dit jaar het levenslicht zag. Het Groningse Hero Hunters koppelt ‘echt goede sales-mensen’ aan bedrijven, maar werkt ook andersom: ‘als recruiter gaan we ook voor ondernemingen op zoek naar de beste salesprofessionals.’ 

Voor Joris Levering is Hero Hunters ‘een droom die uitkomt’, zo zegt hij zelf. ‘Ik kan wel stellen dat ik een groot deel van mijn leven gewijd heb aan sales. Dat begon al op mijn twaalfde, toen ik Donald Ducks voor een kwartje kocht om ze vervolgens voor een gulden door te verkopen. Op de middelbare school besloot ik vervolgens: ik wil handelsreiziger worden!’ En gezien zijn salescarrière is dat aardig gelukt. ‘In het begin van mijn carrière lag de nadruk op ‘verkopen’ maar de laatste tien jaar ben ik – als commercieel manager en later ook als commercieel directeur – vooral bezig geweest mijn eigen kennis, vaardigheden en talenten over te brengen op anderen. Toen ik van werkgevers steeds vaker de vraag kreeg of ik hen kon helpen om hun ‘commerciële apparaat’ naar een hoger plan te tillen, ontstond het idee voor Hero Hunters.’

Goede salesmensen

Als werving & selectiebureau koppelt Hero Hunters de juiste salesmensen aan de juiste bedrijven. ‘Dat begint dus al met scouting. We hebben inmiddels een database van zo’n tweeduizend professionals die hun sporen in de sales ruimschoots hebben verdiend’, vertelt de ondernemer. Bedrijven die op zoek zijn naar een goede sales-medewerker en daarmee hun ‘commerciële apparaat’ willen verbeteren, kunnen bij Hero Hunters een zoekvraag neerleggen. Want goede salesmensen, die zijn maar lastig te vinden, weet Levering uit ervaring. ‘En het wordt de komende jaren alleen maar moeilijker.’

‘Waarom? Aan de ene kant omdat er weinig écht goede salesopleidingen zijn en aan de andere kant is het ook een gevolg van de crisis. Veel salesmensen zijn afgelopen jaren op straat komen te staan en noodgedwongen iets anders gaan doen.’ Vanwege dat tekort is het volgens Levering zaak om de echte commerciële talenten al zo vroeg mogelijk aan je te binden. Het liefst al als ze nog op school zitten. ‘Tijdens lezingen die ik gaf op de business school van de Hanzehogeschool kwam ik soms échte talenten tegen. Die bied ik dan een stageplaats of ik regel een afstudeeropdracht voor ze.’ Het doel van Levering is om zulke talenten jarenlang bij zich te houden. En dat kan, daar is hij van overtuigd. ‘Hoe? Door hen een op maat gemaakt ontwikkelpad te bieden én door ze om de paar jaar een nieuwe uitdaging te bieden.’

Roeping

Hero Hunters doet meer dan alleen werving & selectie. ‘We bieden ook training en coaching aan zodat bedrijven meer uit hun vaste salesmensen kunnen halen’, zegt Levering. Ook is het mogelijk om op interim-basis een beroep te doen op een van de verkooptalenten van Hero Hunters. Maar een echte ‘sales hero’, waar moet die aan voldoen? ‘Sale is meer dan een beroep, het is een roeping. Het gaat ook niet alleen om de verkoopcompetenties, maar net zo goed om de softskills. Je moet beschikken over een groot empathisch vermogen, maar ook stresstolerant, optimistisch, zelfbewust en assertief zijn. En vergeet dan vooral die winnaarsmentaliteit niet!’

 

Geef een reactie