‘Fellini is gewoon Fellini’

Een restaurant wil hij het niet noemen, een brasserie of eetcafé evenmin. ‘Fellini is gewoon Fellini. Met een unieke sfeer en een uniek gevoel’, vindt uitbater Dinand Timmer. Het predicaat ‘restaurant’ mag dan wel niet volledig de lading dekken, bij Fellini in Assen kun je behalve ontbijten en lunchen ook uitgebreid dineren.

Fellini zit in hartje Assen, op een steenworp afstand van theater De Nieuwe Kolk. En dat is beslist geen toeval, zegt Timmer, verwijzend naar naamgever Federico Fellini, één van de markantste regisseurs van de 20e eeuw. De locatie is niet de enige link naar theater. Ook de regisseursstoelen buiten op het terras en de levensgrote afbeelding van Fellini in het ‘restaurant’ zijn eveneens een knipoog naar de regisseur.

Moderne Italiaan

Zoals je mag verwachten van een horecazaak die een Italiaanse naamgever heeft, is ook de menukaart Italiaans georiënteerd. Of eigenlijk: gewoon hartstikke Italiaans met pizza’s en pasta’s en benamingen als ‘antipasti’, ‘insalate’ en ‘secondi’. ‘Maar we zijn zéker geen pizzeria’, haast Timmer zich te zeggen. Alleen al omdat er ook andere vlees- en visgerechten op de kaart staan, zoals geroosterde kabeljauw of een geroosterde varkenshaasspies. Deze gerechten worden wél weer op zijn Italiaans geserveerd, met pasta dus.

Dat Fellini allesbehalve een pizzeria is, blijkt ook wel uit de strakke en moderne inrichting. Minstens zo strak is de architectuur van het pand, dat is ontworpen door dezelfde architect als De Nieuwe Kolk en grotendeels is opgetrokken uit glas. De architect heeft aan de achterzijde plek gemaakt voor een groot terras, waar ’s zomers plek is voor zo’n honderd man. Komende zomer komt er voor het eerst ook aan de voorkant een terras. ‘Een fantastische plek: je hebt uitzicht op het water.’

Volgens Timmer weet een ‘wirwar aan mensen’ Fellini – dat afgelopen zomer de deuren pas opende – inmiddels te vinden. ‘Dat is het leuke ook, die mix. Van jonge, verliefde stelletjes tot zakenlui en van vriendenclubjes tot stellen die een avondje uit beginnen met een diner.’ Want dat kan ook, en wel met het speciale Cinemenu. Voor 25 euro krijg je een drie gangenmenu én een bioscoopkaartje.

Club

Eén keer per maand wordt de zaak ’s avonds laat omgetoverd tot een heuse club, tijdens de ‘clubavonden’. ‘Eerst is het een zaterdagavond als alle andere: dan zit het hier propjevol met gasten voor het diner. Naarmate de avond vordert, druppelen de clubbezoekers binnen. Als de DJ begint de draaien gaan de tafels aan de kant en wordt de benedenvloer omgetoverd tot dansvloer.’ Er zijn tot nu toe drie van zulke clubavonden geweest en die waren keer op keer, met enkele honderden bezoekers, een groot succes.

‘Die clubavonden zijn maar een van de vele redenen waarom je Fellini geen restaurant kan noemen. We zijn veel meer dan dat: we zijn zeven dagen per week vanaf 11 uur ‘ ochtends open en de hele dag is het hier een komen en gaan van mensen die hier komen genieten van het goede leven. La dolce vita dus!’

auteur: Marieke Bos

Tags (categorieën en branches)AssenFellinirestaurant

Geef een reactie