Nobel

Restaurant Nobel: Franse gerechten met een Amelands sausje

Zeg je Nobel, zeg je Ameland en andersom. Kortom: de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘De gastvrijheid van Nobel is hier al meer dan 100 jaar een begrip’, zegt Barend Nobel van het gelijknamige restaurant.

De familie Nobel heeft inmiddels een klein horeca-imperiumpje op het Waddeneiland. Minstens zo vermaard als het restaurant, zijn ook het hotel en de gelijknamige kroeg. En dan hebben we het nog niet eens over het Nobeltje; het drankje dat iedereen die een bezoek brengt aan Ameland sowieso geproefd moet hebben…

Restaurant Nobel maakt deel uit van hotel Nobel en bevindt zich in het authentieke dorpje Ballum. Het restaurant is modern en eigentijds ingericht, maar dankzij het gebruik van warme kleuren wel sfeervol. In de keuken zwaait de Franse chef-kok Martin Berger de scepter. Het is dus weinig verbazend dat de kaart vooral Frans georiënteerd is. ‘Maar we werken wel zoveel mogelijk met lokale producten’, voegt Nobel toe. ‘Konijn, kaas, tarwe, veel vis natuurlijk, bier en wild.’

De menukaart wisselt sowieso per seizoen, maar liever nog vaker dan dat. ‘Het liefst komen we zes á zeven keer per jaar met een nieuwe kaart. Dat is niet alleen omdat onze koks het liefst met seizoensgebonden ingrediënten werken, maar ook omdat we het leuk vinden onze gasten elke keer nieuwe smaaksensaties te laten beleven.’ Op de huidige kaart staan drie verschillende menu’s, samengesteld door de chef-kok, waarbij de gast als hoofdgerecht de keuze heeft uit onder andere duif, konijn, of hert. Bij elk menu zijn de gerechten op elkaar afgestemd. Wie kiest voor een wijnarrangement krijgt ook bij elke gang een passende wijn. ‘Dat betekent dat je echt een avondje in de watten wordt gelegd. Onze sommelier weet de meest verrassende wijn- en spijscombinaties te maken’, vertelt Nobel.

Kandinsky

Het zijn logischerwijs vooral toeristen die restaurant Nobel weten te vinden. De gasten komen dan ook uit het hele land en meer dan eens reizen ze speciaal voor een diner bij Nobel af naar Ameland. In de rustige wintermaanden is restaurant Nobel van donderdag tot en met zondag open. In de zomer, tijdens het drukke toeristenseizoen, gaan de deuren al op woensdag open. En leuk: bij mooi weer kun je ook dineren op het terras.

Bij Nobel hebben ze kwaliteit hoog in het vaandel staan. Zo gaan de koks regelmatig op stage in een sterren-restaurant, zoals De Librije in Zwolle. ‘En onze chef-kok is nu op ‘sterrenstage’ bij een restaurant in Frankrijk.’ Traditioneel vindt er in Nobel elk jaar het culinaire evenement ‘Nobel in de Sterren’ plaats. Chef-koks van nationale en internationale sterrenrestaurants reizen dan voor een weekend af naar Ameland om in de keuken van Nobel een aantal van hun ‘sterrengerechten’ te bereiden.

Nobel heeft weliswaar zelf geen ster, maar heeft het wel weten te schoppen tot een vermelding in de Michelin-gids. En dat niet alleen: het Amelandse restaurant dook meer dan eens op in De Lekker 500, dé restaurantgids van Nederland. Vanzelfsprekend is restaurant Nobel aangesloten bij het vermaarde Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van toprestaurants in Friesland.

Tags (categorieën en branches)AmelandBarend NobelRestaurant Nobel

Geef een reactie