Dinercafe Diep

Dinercafé Diep: ‘Je moet je als restaurant onderscheiden’

Aan het Schuitendiep in Groningen, pal tegenover de plek waar schepen vroeger hun turf losten, zit Dinercafé Diep. De turfhaven is al lang geleden verdwenen, maar de gastvrijheid is in dit stukje altijd gebleven. ‘We blijven onze gasten verrassen’, zegt eigenaresse Irene van de Velde.

Nog even en dan zit Dinercafé Diep al ruim tien jaar in het historische pand op de hoek van het Schuitendiep en de Tuinstraat. ‘Eigenlijk hebben er altijd al restaurants in dit pand gezeten’, legt Van de Velde uit. Samen met haar partner Jeroen de Vries zette ze negen jaar geleden het concept van Dinercafé Diep neer. En met succes. ‘Over bezoekersaantallen mogen we nog altijd niet klagen’, zegt Van de Velde. ‘ Om ervoor te zorgen dat de gasten blijven komen, zetten we in op de verrassing.’

Vooral de Black Angus is een ‘berucht’ gerecht waarvoor mensen graag terugkomen naar het restaurant. ‘We hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat klassiekers gehad. Die staan nog steeds op onze kaart, maar het draait bij ons vooral om de steeds wisselende seizoensgerechten’, aldus Van de Velde. Dat betekent in de herfst vooral veel wild zoals hert met cranberry-portsaus en wild zwijn stoofpot of een paddestoelencurry voor de vegetariërs. In de winter komt er weer een nieuwe kaart en voor december wordt er een verrassingsmenu voorbereid. ‘Ik vind het erg belangrijk om gasten te blijven verrassen. Het zou saai worden als je je gasten steeds hetzelfde biedt. Dat is vaak wel een valkuil als je ergens heel lang zit’, zegt ze.

Dinercafe Diep

Net als het menu, wisselt ook de kunst aan de muur van het authentieke pand regelmatig. ‘Nu hebben we schilderijen van Maya Wildevuur. We proberen zo’n vier keer per jaar wat anders op te hangen. Ik ga geregeld op pad om ideeën op te doen.’ Ook de setting van het restaurant verandert met de seizoenen. Dat wil zeggen dat in de zomer het grote terras voor het restaurant open is. ‘Wie de rust opzoekt kan gebruik maken van onze binnentuin. In de winter zetten we daar terrasverwarming neer voor een sfeervol avondje buiten.’

Wat al die tijd niet is veranderd, is de sfeer bij Dinercafé Diep. Dat heeft voor een groot deel te maken met het stijlvolle interieur: donkerhouten tafels met veel zilverwerk en lichte servetten. ‘We streven naar een sfeervolle ongedwongen sfeer waarin veel doelgroepen zich thuis voelen’, zegt Van de Velde. ‘Gastvrijheid en vriendelijkheid staan bij ons dan ook hoog in het vaandel. Vriendelijkheid heb je in je of niet. Daarnaast houd ik erg van mensen die veel over hun vak weten. Ik werk bijvoorbeeld liever met wat ouder personeel vanwege hun vakkennis. Ons personeel doet ook regelmatig mee aan trainingen om hun expertise bij te houden. Je moet je als restaurant onderscheiden.’

Zich onderscheiden doet Diep verder nog met een rondvaartsloep die in de lente en de zomer te huren is en waarmee gasten een grachtentocht kunnen maken. ‘Erg populair bij bedrijven en vriendengroepen’, weet Van de Velde. ‘Die gaan dan een tochtje maken en leggen hier weer voor de deur aan voor een maaltijd. Op die manier houden we deze aanlegplek toch een beetje in ere’, lacht ze.

Tekst: Tom Tieman
Fotografie: Jan Buwalda

Tags (categorieën en branches)Dinercafe DiepGroningenrestaurant

Geef een reactie