Winkels in Groningen straks elke zondag open

Alle winkels in Groningen mogen vanaf december elke zondag en tijdens grote feestdagen open zijn, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag.

Het college van B&W wil met extra koopzondagen de levendigheid van de stad verhogen. Door extra activiteiten te organiseren hoopt het college mensen te verleiden op zondag naar de stad te komen. Dat is goed voor de economie en de werkgelegenheid.

De winkeliers moeten onderling afspraken maken over de tijden waarop ze open zijn. Wel houdt het college rekening met de zondagochtendrust. Zo mogen de winkels alleen open zijn tussen 12.00 en 22.00 uur. Ook op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag moeten de winkels dicht blijven.

Veiligheid
Het college wil wel de mogelijkheid houden om winkels in bepaalde straten te verbieden om open te gaan tijdens grote evenementen. Dit is om de veiligheid van deelnemers en bezoekers te garanderen.

De extra koopzondagen zorgen wel voor extra kosten voor reiniging, toezicht en handhaving. Voor dit jaar passen die kosten nog in de begroting, maar volgend jaar wordt gekeken of er extra geld nodig is. Ook kijkt het college naar wat ze met betaald parkeren op zondag gaan doen.

Het voorstel van B&W moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bron: GROC

Geef een reactie