De tien rijkste noorderlingen

Elk jaar komt het bekende zakenblad Quote met een lijstje van de 500 rijkste Nederlanders. In de laatste editie waren in totaal zestien noorderlingen opgenomen, met een gezamenlijk vermogen van bijna vier miljard euro. Wie zijn precies die allerrijkste Friezen, Groningers en Drenten en hoe komen ze aan hun kapitaal? Entrepreneur zette de tien allerrijksten op een rijtje en wat blijkt? Meer dan de helft van hen is afkomstig uit drie bekende ondernemersgeslachten.

1. Wijnand Pon, Garnwerd
Geschat vermogen: 2 miljard euro
Plek in de Quote 500: 5

Veruit de rijkste man van Noord-Nederland is Wijnand Pon, woonachtig in het pittoreske Garnwerd. Zijn vermogen van naar schatting 2 miljard euro heeft hij voornamelijk te danken aan de aandelen van familiebedrijf Pon Holdings, dat vooral bekend is als de Nederlandse importeur van alle automerken en –modellen van de Volkswagen Groep. Maar niet alleen met vierwielers wordt door de familie Pon veel geld verdiend; sinds de overnames van fietsenmerken Gazelle, Cervelo en Union in de afgelopen jaren, brengt ook de handel in tweewielers behoorlijk wat geld in het laatje. Wijnand is tegenwoordig nog slechts als aandeelhouder aan het familiebedrijf verbonden. Al in 1966 begon hij in Garnwerd een melkveebedrijf. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een holdingmaatschappij met meerdere melkvee- en fokbedrijven bedrijven wereldwijd. De naam van die holding, hoe kan het ook anders, is… Koepon.

2. Rob en Eric Wagenborg, Zuidlaren
Geschat vermogen: 425 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 52

Bij de gebroeders Rob en Eric Wagenborg zit het ondernemen in het bloed. De Drentse broers staan aan het hoofd van het bekende scheepvaart- en rederijbedrijf Royal Wagenborg, dat ooit in Delfzijl begon onder voorvader Egbert Wagendorp. Die richtte in 1898 het bedrijf ‘E. Wagenborg scheepsbevrachter Delfzijl’ op en deed zijn zaken voornamelijk vanuit een plaatselijk café. Sindsdien is het familiebedrijf blijven groeien en hieraan hebben ook Rob en Eric de laatste decennia een belangrijke bijdrage geleverd. Royal Wagenborg is in 2014 een belangrijke speler in de mondiale scheepvaart.

3. Ans Pon, Oudega
Geschat vermogen: 250 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 102

Ook in de familie Pon is er natuurlijk sprake van ‘baas boven baas’. Waar haar broer Wijnand tot de vijf rijkste mensen van Nederland behoort, moet Ans Pon het doen met een plekje net buiten de top 100. Hoewel het vermogen van haar broer, die haar jaren geleden persoonlijk uit het familiebedrijf kocht, op bijna tien keer zoveel als dat van haar wordt geschat, heeft ook de in het Friese Oudega woonachtige Ans allerminst reden tot klagen. Met haar geschatte vermogen van 250 miljoen euro zit ze er behoorlijk warmpjes bij.

4. Egbert Vuursteen, Delfzijl
Geschat vermogen: 215 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 117

Naast de familie Pon is ook de familie Wagenborg goed vertegenwoordigd in de ‘rijkste mensen-lijstjes’. Vuursteen heet dan wel geen Wagenborg; hij is wel degelijk een neef van Rob en Eric en vormt samen met hen de directie van het scheepvaartbedrijf. De Vuursteentjes maken al sinds 1932 onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Toen stapte de schoonzoon van Egbert Wagenborg, Lou Vuursteen, in het bedrijf. In vorige jaren werden de twee broers Wagenborg en Vuursteen door Quote nog op eenzelfde vermogen geschat, maar inmiddels zijn de opstellers van de top 500 van mening dat dit niet klopt. Volgens hen hebben de broers Eric en Rob beiden meer aandelen in handen dan neef Egbert en dus eindigen ze in de laatste editie van de lijst een behoorlijk stukje hoger.

5. Bert Ziengs, Assen
Geschat vermogen: 160 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 172

Ze zeggen dat kleren de man maken, maar in het geval van Assenaar Bert Ziengs zijn het schoenen geweest die van hem één van de rijkste noorderlingen hebben gemaakt. Samen met zijn broer Henk, die we verderop in deze lijst nog zullen tegenkomen, nam Bert in de jaren ’80 het imperium van zijn vader over. Dat bestond naast de Ziengs schoenenzaken ook uit  schoenen- en kleding-gigant Scapino. Die laatste werd in 1997 voor 160 miljoen euro verkocht en tien jaar later deed Bert zijn laatste aandelen in het familiebedrijf over aan broer Henk om zich volledig op zijn vastgoedactiviteiten te kunnen storten.

6. Klaas de Leeuw, Oudeschoot
Geschat vermogen: 155 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 176

Hij ging al zo’n tien jaar geleden met pensioen, maar is volgens Quote nog steeds grootaandeelhouder en commissaris bij bouwbedrijf Van Wijnen. Klaas de Leeuw begon ooit in het Friese familiebouwbedrijf van zijn vader: De Leeuw & Zn. Door verschillende fusies en uitkoopprocedures kwam Van Wijnen uiteindelijk in handen van de familie De Leeuw en met Klaas als aanjager aan het hoofd heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld tot een speler van formaat, met een groot aantal vestigingen door het hele land.

7. Henk Ziengs, Assen
Geschat vermogen: 150 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 251

En weer komen we iemand tegen die een broer of zus voor zich moet dulden in de Quote 500. Ditmaal is het Henk Ziengs, die volgens de samenstellers van de lijst een miljoentje of 50 minder waard is dan zijn oudere broer Bert. Henk is sinds 2007 volledig eigenaar van alle 92 schoenenwinkels die onder het Ziengs-imperium vallen. Daarnaast doet hij net als zijn broer nog het een en ander in vastgoed. Beide zijn ze dus schathemeltjerijk, maar daar houden ook meteen de vergelijkingen wel op, zo zullen ze zelf zeggen. Zowel zakelijk als privé schijnen de twee elkaar tegenwoordig namelijk niet te kunnen luchten of zien…

8. Familie Poiesz
Geschat vermogen: 150 miljoen euro
Plek in de Quote Familie 50: 38

Wie in Friesland woont, heeft ongetwijfeld wel eens boodschappen gedaan in één van de vele Poiesz-supermarkten, maar ook in de andere noordelijke provincies duikt de naam steeds vaker op. Ontstaan in 1923, toen Lodewijk Poiesz in Sneek een groentewinkel begon, is het familiebedrijf door de decennia heen uitgegroeid tot een supermarktimperium met 64 vestigingen in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Het geschatte vermogen van 150 miljoen dat dit grootgruttersimperium de Friese familie opleverde, brengt hen op plaats 38 in de quote-lijst van rijkste Nederlandse families.

9. Jacqueline Maan, Haren
Geschat vermogen: 100 miljoen euro
Plek in de Quote 500: 267

Toen haar man Dick Maan in 2008 overleed aan longkanker, bleef echtgenote Jacqueline achter met een gigantisch vermogen. Dick had in 1999 zijn bedrijf in rookgasafvoersystemen Muelink & Grol verkocht voor rond de 200 miljoen euro. Na die verkoop stortte hij zich in het vastgoed, maar meer nog in de liefdadigheid. Samen met Jacqueline richtte hij in 2000 de Emmaplein Foundation op. Ook na het overlijden van haar echtgenoot blijft Jacqueline haar vermogen onbaatzuchtig inzetten voor de zwakkeren in de samenleving. Bij de Emmaplein Stichting kunnen ‘charitatieve, culturele, wetenschappelijke en het algemeen nut beogende instellingen in de ruimste zin des woords’ financiële steun aanvragen.

10. Tiemco Kroezen, Hoogeveen
Geschat vermogen: 99 miljoen
Plek in de Quote 500

Tiemco Kroezen uit Hoogeveen doet in keukens. En dat doet hij volgens de samenstellers van de Quote 500 behoorlijk goed. Zijn bedrijf Hagro is één van de grootste keukenaanbieders van Nederland en dat succes levert hem een 271e plaats op in het lijstje van Neerlands rijkste inwoners. In noordelijke kringen betekent de 99 miljoen euro die de Drent waard zou moeten zijn, dat hij de top tien van rijkste inwoners afsluit.

 

 

1 comment

  1. harry J januari, 2016 am 31 01: 34 Beantwoorden

    Geld maakt nog steeds niet gelukkig. Tiemco is plotseling overleden en laat vrouw en kinderen in wanhoop achter… Ik ben geschokt, zat naast hem op het MAC en hij vertelde na school veel te gaan verdienen.

Geef een reactie