Business Club Stadsschouwburg groot succes: cultureel verantwoord netwerken

Het nuttige met het aangename verenigen. Daarvan is de Business Club van de Stadsschouwburg en De Oosterpoort in Groningen wel een heel duidelijk voorbeeld. Ondernemers, zelfstandigen en managers uit het hele Noorden zijn er de afgelopen jaren lid van geworden. Deze club organiseert eens per maand tijdens het theaterseizoen een avondje uit naar een voorstelling in de Groningse Schouwburg, in cultuurcentrum De Oosterpoort of in het Kruithuis.

De leden van de vereniging hoeven niet veel anders te doen dan naar de uitgekozen voorstelling te gaan, en krijgen dan een zeer bijzondere avond voorgeschoteld. Daar kunnen ze zelf, samen met hun partner of samen met relaties die ze meenemen, van genieten. En voorafgaand aan de voorstelling, tijdens de pauze of na afloop hebben ze alle gelegenheid bij te praten met hun relaties of met de andere leden van de Business Club.

De animo om lid te worden van de Business Club is groot.‘Het is inmiddels het zevende seizoen dat we het doen, en we mogen zeker niet klagen. Momenteel zijn 35 bedrijven lid van onze club. Zij zorgen er voor dat er iedere voorstelling die wij organiseren zo’n 110 stoelen bezet zijn. En de meeste leden komen terug: het zijn trouwe bezoekers, de opkomst voor onze bijeenkomsten ligt op negentig procent!’, vertelt Daphne Bezema. Zij is accountmanager zakelijk bij de Stadschouwburg en De Oosterpoort. Volgens haar is het ledenbestand uiterst gevarieerd: van advocaten en accountants, tot schoonmaakbedrijven en zzp-ers met de meest uiteenlopende functies.

Stadsschouwburg4

Ook Jolanda Stoppels, eveneens werkzaam voor de Business Club en sinds het begin de drijvende kracht, is zeer ingenomen met de belangstelling voor ‘haar’ club. ‘De belangstelling is zo groot dat we gemakkelijk zouden kunnen groeien. Maar het is beter om dat niet te doen, want we willen niet meer dan 110 stoelen per voorstelling afnemen. Dan zouden we mensen die in de vrije verkoop een kaartje proberen te krijgen moeten teleurstellen’, aldus Jolanda. ‘Maar bij de Schouwburg/Oosterpoort zijn we wel hartstikke blij met de belangstelling voor de Club. Het bedrijfsleven ondersteunt op deze manier toch ook het culturele leven in de stad, want dankzij de afname van zoveel plaatsen, is altijd een deel van de plaatsen voor de voorstelling verkocht. En dat is natuurlijk prachtig’, zegt Daphne.

Deze avond kunnen de bezoekers genieten van een voorstelling van De Elite, een cabaretvoorstelling met zes kleinkunstenaars die samen optreden: Daniël Arends, Laura van Dolron, Theo Nijland, Peter van Rooijen, Daniël Samkalden en Maartje Teussink. Zij zorgen voor een wervelende, maar tegelijkertijd ongrijpbare voorstelling waarvan je je, na alle hoogstandjes, afvraagt: waar ging het nu in wezen over? En dat geeft dus weer stof tot napraten en nadenken. Wie niet lid was van de Business Club zou er mogelijk niet naartoe zijn gegaan, wat aangeeft dat het lidmaatschap dus zorgt voor verrassende avonden.

Stadsschouwburg2

Dat vindt bijvoorbeeld ook een van de leden, Edith Wisman, eigenaar van het bedrijf Drijf-Veer, gespecialiseerd in loopbaan coaching. ‘Het verrassingselement van deze avonden is inderdaad leuk. Ik word vaker positief dan negatief verrast door zo’n voorstelling’, vertelt ze.

Reinhard Wolff is eigenaar van Wolff Consult, en is loopbaanconsulent. Hij is daarnaast ook trainer, psycholoog en schrijver. ‘Ik heb een druk bestaan, en altijd wel iets te doen. Maar je kunt niet altijd aan het werk zijn, en dan is dit ideaal om samen met mijn vrouw naartoe te gaan’, zegt hij.

Getie Kramer is mede-eigenaar van reisbureau Internoord uit Groningen. ‘Ik ben ook lid van andere netwerkorganisaties, maar dit is een hele bijzondere aanvulling daarop. Ik vind het prettig dat we zo meehelpen het culturele aanbod in Groningen een beetje op niveau te houden. En het is erg leuk dat ik nu bij voorstellingen kom waar ik anders misschien niet zo snel voor zou kiezen’, aldus Getie.

Wat dat niveau betreft ziet het er volgend jaar voor de leden ook weer goed uit. Zij krijgen in elk geval het aanbod om naar een optreden te komen van Caro Emerald, en dat is erg prettig omdat kaartjes voor voorstellingen van deze zangeres altijd in een mum van tijd verkocht zijn.

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Jan Buwalda

Geef een reactie