Nieuwe Groningse topattractie: het Infoversum

Groningen heeft er vanaf 18 juni een nieuwe topattractie bij: het Infoversum. Het oogt als een uit de lucht gevallen ruimteschip.

Het aftellen is begonnen voor de medewerkers en initiatiefnemers van het Infoversum. Deze opent op 18 juni de deuren. Het lijkt erop dat Groningen er een toeristische, maar ook architectonische trekpleister van groot formaat bij heeft gekregen. Op 18 juni gaan de deuren open voor het publiek en heeft Groningen een 3D-filmhuis en een centrum voor kennis, kunst en vermaak. Het filmtheater heeft bij haar opening o.a. de Nederlandse première van ‘Dinosaurs at Dusk’.

Infoversum – oorsprong en doel
Het idee voor het Infoversum komt van Edwin Valentijn, bijzonder hoogleraar astronomische informatietechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Hij kreeg door de Provincie Groningen het -inmiddels zeer actuele- vraagstuk voorgelegd om wetenschap toegankelijk te maken voor het grote publiek. In plaats van een lesprogramma met workshops bedacht hij het Infoversum, als een nieuw medium in het tijdperk van IT, Big Data en social networks: ‘samen digitaal in de zaal’.

Valentijn betrok de RuG, Gemeente Groningen en GasTerra als ‘founding partners’ in een gemeenschappelijk doel: laagdrempelige verspreiding van –wetenschappelijke- kennis door middel van beeld en verbeelding, prettig verpakt in een cross-over van entertainment, wetenschap en kunst.

Het Infoversum is gehuisvest in het Ebbingekwartier, de creatieve hotspot van Groningen aan de rand van het centrum op zo’n vijfhonderd meter van de Grote Markt. Het opvallende pand –op het eerste oog lijkt er een ruimteschip uit de lucht gevallen- is ontwikkeld als een duurzaam gebouw en is een vernieuwend element in de skyline van Groningen. Het unieke ontwerp en de op de scheepsbouw gebaseerde constructies geven een nieuwe impuls aan de binnenstadarchitectuur en lokte al tijdens de bouw vele architectuur- en designliefhebbers naar het Ebbingekwartier.

Foto: Jan Buwalda

Geef een reactie