Vrouwen aan de top

Ook in de 21e eeuw is het glazen plafond dat veel vrouwen tijdens hun carrière tegenkomen nog steeds aanwezig, zo lijkt het. Noem maar eens uit je hoofd een rijtje dames die een topfunctie in het Noord-Nederlandse bedrijfsleven bekleden; makkelijk is anders. Gelukkig zijn er wel degelijk vrouwen te vinden die zich niks aantrekken van welk glazen plafond dan ook en er dwars doorheen breken, de scherven ongedeerd achter zich latend. Hieronder een aantal voorbeelden van Noord-Nederlandse powervrouwen die al jaren lang hun mannetje staan of aan een sterke opmars bezig zijn die hen uiteindelijk nergens anders dan aan de top zal doen belanden.

Al jarenlang stevig aan de top

Karin Orsel
Deze ‘Zakenvrouw van Nederland’ van het jaar 2009 houdt zich prima staande in een branche die nog altijd vooral door mannen wordt gedomineerd: de scheepvaart. Niet vreemd dus ook dat ze de uitgelezen persoon is om de jury voor de jaarlijkse Women in Business-verkiezing voor te zitten. Als directeur van de Management Facilities Group reist ze de hele wereld over. Tussen de bedrijven door hanteert ze, als allereerste vrouw, sinds vorig jaar ook nog de voorzittershamer van de belangrijkste scheepvaartorganisatie van de wereld, de International Chamber of Shipping (ICS).  Niet slecht voor iemand die ruim een kwart eeuw geleden bij toeval op de boekhoudafdeling van een rederij belandde. Of zou toeval dan toch echt niet bestaan…?

Diana Monissen
In de Nederlandse zorgsector kun je simpelweg niet om Diana Monissen heen. De voormalig directeur-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is inmiddels alweer zo’n vijf jaar bestuursvoorzitter van De Friesland Zorgverzekeraar en heeft alleen al in die hoedanigheid een behoorlijke vinger in de zorgsectorpap. Tel daar nog eens een waslijst aan nevenfuncties bij op en het wordt duidelijk dat Monissen ‘a force to be reckoned with’ is in onze verzorgingsstaat. Zelf heeft ze zich dus niet laten afschrikken door een glazen plafond en als het aan haar ligt, volgen er nog veel meer dames in topfuncties. ‘In bedrijven met meer vrouwen aan de top, is het evenwichtiger’ zo zei ze eens. ‘Ik denk ook dat er geen kredietcrisis zou zijn geweest wanneer er bij die grote banken meer vrouwen in de top hadden gezeten.’   

Anja Kanters
Op haar 19e ging ze als een soort manusje van alles aan de slag bij Donkergroen; toen nog een bescheiden groenbedrijf uit Sneek. Tien jaar later was Anja Kanters er directeur-eigenaar en in de jaren die volgden, bouwde ze het bedrijf uit tot één van de grootste in zijn soort in Nederland. Tegenwoordig telt Donkergroen 15 locaties in heel Nederland – en sinds kort zelfs in België – en zo’n 500 medewerkers. Zelf constateert Kanters, die ook nog vicevoorzitter van VNO-NCW Friesland is, dat ze zowel manager is als ondernemer. ‘De ondernemer bedenkt plannen, neemt risico en richt bedrijven op. De manager moet vervolgens zorgen dat de boel op orde blijft. Het is allebei belangrijk, maar het zijn verschillende karaktertrekken.’

Roelie Lubbers
In haar woonplaats Noord-Sleen staat Roelie Lubbers (42) bekend als ‘vergaderdier pur sang’. Geen wonder ook, gezien de hele rits nevenfuncties die ze bekleedt. Vergaderen kan ze dus, maar ondernemen des te meer. Ze is directeur en partner van BDO Accountants en Adviseurs in Emmen en werd al eens genomineerd door de titel ‘Zakenvrouw van het Noorden’. Vindt van zichzelf dat ze wel tegen een stootje kan en heeft een hekel aan mopperkonten.

Toppers met nog volop groeipotentie

Akke Groenewoud
‘Meisjes doen het op school beter dan jongens, studeren sneller af dan mannen en kunnen zelfs beter beleggen. Vrouwen zijn kort gezegd de belangrijkste aanjagers van economische groei’, zo schreef Akke Groenewoud eens in een column in dit blad. Als we de Friezin als voorbeeld nemen, kunnen we niet anders dan die bewering beamen. Als secretaris en senior manager heeft Akke Groenewoud een belangrijke rol in het dagelijks reilen en zeilen binnen VNO-NCW Noord en vervult ze een spilfunctie binnen ondernemend Noord-Nederland. Al balancerend op het snijvlak van bedrijfsleven en overheid heeft ze een veelzijdig en invloedrijk netwerk opgebouwd. Daarbinnen lobbyt Groenwoud wat af om de belangen van het Noordelijke bedrijfsleven zo goed mogelijk te behartigen, vaak met succes.

Nelly Paanakker
Nelly Paanakker voltooide haar studie in 1993 aan de Rijksuniversiteit Groningen en is in 1996 beëdigd als advocaat. Sindsdien is de ambtenarenrecht- en arbeidsrechtadvocate werkzaam bij De Haan Advocaten en Notarissen in Groningen, waar ze tevens partner is. Ze is een autoriteit op juridisch gebied voor een groot aantal Noord-Nederlandse organisaties. Een flink deel van haar werk bestaat namelijk uit het adviseren en begeleiden van overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen in bijvoorbeeld reorganisaties. Daarnaast is de topjuriste ook nog voorzitter van Vice Versa Noord, de netwerkvereniging voor ondernemende vrouwen in Noord-Nederland en heeft ze zitting in de Raad van Toezicht van het Martini Ziekenhuis en de Raad van Bestuur van WerkPro.

Dorothea Piek
Een bezig baasje, dat is Dorothea Piek zonder twijfel. Niet alleen leidt ze het succesvolle organisatieadvies- en communicatiebureau Buro Goeie Grond (voorheen bekend als Door Advies!), ze zit ook nog eens in het bestuur van VNO-NCW Drenthe,  is directeur van het stafbureau van de Nederlandse Brancheorganisatie Publieke Veiligheid (BOPV), treedt op als ondernemerscoach voor de Kamer van Koophandel  en is ook nog eens bestuursvoorzitter van vrouwennetwerkorganisatie Advitmo én van de Jongeren Ondernemerspijs Groningen (JOP). Dat lijkt haast niet te doen voor slechts één persoon, maar zoals ze zelf zegt: ‘Als je plezier hebt in wat je doet, heb je het nooit te druk.’

Suzan Wierenga
Ze liep er stage, kreeg er een baan aangeboden en is nu mede-eigenaar van KAW Architecten. Suzan Wierenga doorliep een bliksemcarrière die er zelfs voor zorgde dat ze in 2011 werd uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Noorden. Een mooie waardering voor de vrouw die het risico niet schuwde, de kansen die ze kreeg met beide handen aangreep en er in lastige tijden voor wist én weet te zorgen dat KAW, met kantoren in binnen- en buitenland, goed blijft draaien. Wierenga wendt haar kennis en ervaring ook regelmatig aan als spreker om andere vrouwen te inspireren hun mannetje te staan op carrièregebied.

Renske Bos
Er lijkt geen rem te zitten op de groei van Renske Bos’ cateringimperium. De Zakenvrouw van het Noorden 2008 bestiert Bos&Bos Catering samen met haar man John. Iedereen die in Noord-Nederland weleens een museum, beurs of een zakelijk evenement bezoekt, heeft weleens kunnen genieten van een door Bos&Bos verzorgde versnapering. Het was dan ook geen verrassing dat het landelijk toonaangevende horecavakblad Misset Horeca de Groninger onderneemster vorig jaar opnam in de top 20 van meest invloedrijke personen in de catering. Bos kwam de lijst binnen op nummer elf, maar als ze de lijn van de afgelopen jaren doortrekt, zal ze de komende jaren met gemak de top tien binnenwandelen.

Geef een reactie