Oost-Groninger ondernemersprijs naar RSE Telecom & ICT

In oost-Groningen barst het van het ondernemerstalent. Dat is een zeer hoopvolle gedachte in deze voor heel Nederland, en ook voor het Noorden economisch gezien nog steeds pittige tijden. Dat oost-Groningers prima in staat zijn om zichzelf uit het moeras te trekken, dat bleek tijdens de uitreiking van de Oost-Groninger Ondernemersprijs 2014. Die gebeurtenis werd gehouden in Midwolda en trok grote belangstelling van ondernemers, ondernemende mensen en medewerkers van genomineerden bedrijven.

Niet alleen uit de grote publieke belangstelling voor de prijsuitreiking, maar ook uit de nominaties bleek dat in oost-Groningen veel mensen ondernemersbloed door de aderen hebben stromen. Want de drie genomineerde bedrijven bleken allemaal uitzonderlijke kwalificaties te hebben.

Om maar even met de deur in huis te vallen: de prijs werd gewonnen door RSE Telecom & ICT, een bedrijf van directeuren Joost en Gert Smits. Hun bedrijf was wel een heel bijzondere winnaar, want de prijsuitreiking werd die avond gehouden in Gasterij Smits, het bedrijf van hun ouders.

OndernemersprijsOost-Groningen2

Joost en Gert Smits leken in hun jeugd dan ook voorbestemd voor een loopbaan in de horeca, in de voetsporen van hun ouders. Maar op zeker moment kwam het bedrijf RSE Telecom & ICT op hun pad, dat ze konden overnemen. En dat hebben ze gedaan. ‘We zijn gewoon ondernemers, en dan maakt het niet zoveel uit in welke sector je zit. Zolang je maar een bedrijf kunt runnen of verbeteren’, zo betoogden ze.

En dat hebben ze laten zien. Heel bijzonder is dat ze de principes van gastvrijheid en klantvriendelijkheid uit de horeca hebben overgenomen en ondergebracht in de ICT Sector. Daar willen mensen kennelijk ook wel op klantvriendelijke wijze geholpen worden. Sinds zij er met hun principes van gastvrijheid aan het roer staan draait het bedrijf als een tierelier.

Maar de gebroeders Smits zijn er nog lang niet: ze zijn althans nog zeer ambitieus. ‘We willen de grootste en leukste ICT-dienstverlener van het Noorden worden!’, aldus de gebroeders.

OndernemersprijsOost-Groningen6

Spijtig dus voor de andere genomineerden dat zij de Ondernemersprijs niet wonnen. Dat waren Verbidak, uit Winschoten, bijzondere dakdekkers, en Van der Flier, grondverzet, ook uit Winschoten. Volgens de jury waren ook dit twee prachtige bedrijven. Die juryleden waren Karel Groen van de EemsDollard Regio, wethouder Klaas van Leeuwen (Oldambt), advocaat en curator René Luinstra van De Haan Advocaten en voorzitter van de Ondernemerskring Oost Groningen (OOG), Rob Schuur (Noorderpoort College) en Riek Siertsema (MKB Noord).

Verbidak is een bedrijf dat meer dan twintig dakdekkers in dienst heeft, en er dus in slaagt maandelijks een enorme omzet te draaien. Een knappe prestatie dezer dagen. Het bedrijf heeft onder meer het dak van Porsche gelegd in Wolfsburg, een klus die eerder niet door een concurrent kon worden geklaard. Maar Andrea Kuiper, Arjan Freuling en Roelf Kuiper waren dan ook ‘supertrots’ dat hun Verbidak wel in staat was geweest Porsche goed onder dak te brengen.

De firma Van der Flier was deze avond vertegenwoordigd door de eigenaren Mark en Kor van der Flier. Hun bedrijf doet aan grondverzet en verhuurt materieel dat daar aan kan bijdragen. Het bedrijf verhuurt de mensen en machines, het grondwerk zelf doen ze niet. ‘We proberen onze opdrachtgevers zoveel mogelijk sores uit handen te nemen: wij ontzorgen. En kennelijk wordt dat op prijs gesteld’, aldus de gebroeders Van der Flier.

OndernemersprijsOost-Groningen7

Het werd een bijzonder boeiende avond waar ook burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt aanwezig was. Volgens hem leek er drie jaar geleden in de streek nog een beetje een sfeertje te hangen van de 3 t’s:  ’t is niks, ’t was niks en’t wordt niks. ‘Maar als je hier alle ondernemers nu ziet en hoort, dan zie je dat die mentaliteit totaal anders is. Er gebeurt zo ontzettend veel moois in dit gebied!’

Twee jaar geleden was de prijs overigens gewonnen door de Virol Recycling Groep. Directeur-eigenaar Jan Lucas Oldenburger was ook van de partij, en vertelde dat hij publicitair gezien veel meer aan de prijs had gehad dan hij ooit had gedacht.

En dat betekent dus voor de gebroeders Smits van RSE Telecom dat ze ‘t het komend jaar waarschijnlijk extra druk zullen krijgen. Maar dat zullen de ooit als sommelier en kok opgeleide gebroeders vast niet erg vinden.

Tekst: Matthijs van Houten
Fotografie: Jan Buwalda

Geef een reactie