Kamp komt Aldel niet tegemoet; ‘overheid laat ons in de kou staan’

Minister Kamp van Economische Zaken heeft in een gesprek met or-voorzitter Klaas Pijper en FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers aangegeven niets meer te kunnen doen voor Aldel en andere bedrijven die kampen met de te hoge energieprijzen. Beide organisaties zijn zeer teleurgesteld en hebben hun laatste hoop gevestigd op een gesprek met de aandeelhouder.

FNV Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers: ‘De minister wil het braafste jongetje van de Europese klas zijn en verschuilt zich achter regels. Hij is bang dat hij een precedent schept voor andere bedrijven en vreest in aanvaring te komen met Brussel. Maar in een aantal andere EU-landen zoals Italië en Roemenië is deze vorm van overheidssteun wel gebruikelijk. Groningen is rijk onder de grond, maar wordt steeds armer boven de grond. Dat moet afgelopen zijn. Zij moeten ook de vruchten kunnen plukken hiervan, in plaats van vele banen kwijt te raken door een te hoge energieprijs. De minister heeft wel wat gedaan, maar het is onvoldoende om kostbare werkgelegenheid te behouden. Niet alleen bij Aldel, maar ook bij andere bedrijven in de regio.’

Afgelopen maandag heeft het bedrijf faillissement aangevraagd. Hierdoor verliezen vierhonderd mensen hun baan bij Aldel en gaan nog eens 400 indirecte banen verloren in Noordoost-Groningen.

Warm welkom
Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad (or) van Aldel en FNV kaderlid: ‘Ik heb de minister gevraagd om naar Delfzijl te komen en met de mensen te praten. Hij heeft aangegeven dat serieus te overwegen om zijn standpunt uit te leggen. Daar houden wij hem aan. We zullen hem een warm welkom geven. Als hij besluit om op korte termijn niet te komen, dan gaan we alsnog naar Den Haag. We geven de strijd niet op en gaan door om de stekker weer in het bedrijf te krijgen. Dat is aan de minister, want de bedrijfsvoering is goed, de aandeelhouder wil en de werknemers willen.’

Een paar duizend gedupeerden van de sluiting van Aldel en steunbetuigers liepen afgelopen vrijdag een protestmars naar het gemeentehuis in Delfzijl. Zij protesteerden tegen de sluiting van de aluminiumfabriek uit Delfzijl en tegen de overheid die hen in de steek laat. De brief van minister Kamp hierover werd symbolisch verbrand in een ‘Kampvuur’ voor het gemeentehuis.

Binnenkort zal er ook een gesprek zijn met de aandeelhouder die heeft aangegeven deze week naar Nederland te komen. De aandeelhouder is bereid om 20 miljoen te investeren in een nieuwe stroomlijn naar de Duitse centrale. Mogelijk dat de aandeelhouder bereid is om meer te doen.

Het vertrouwen in de overheid is in Noordoost-Groningen tot een dieptepunt gedaald. Pijper: ‘De overheid heeft miljoenen aan deze regio verdiend door de gasboringen, maar laat ons nu in de kou staan. Aldel is in principe een gezond bedrijf, maar moet concurreren met Duitsland, waar de stroomtarieven 30% lager liggen. In heel Nederland is een overcapaciteit van energie, dus we hoeven geen gebruik te maken van de goedkope Duitse stroom. Als de gasgestookte energiecentrales in Groningen stroom mogen leveren aan Aldel tegen de Duitse prijzen is het probleem opgelost en is Aldel weer winstgevend. Maar we zitten in Nederland met een vaste gasprijs. De overheid verdient enorm aan de gasboringen in Groningen, maar laat Aldel failliet gaan, vanwege de hoge stroomtarieven. Het is niet zo dat de banen in deze regio voor het oprapen liggen. We voelen ons in de steek gelaten.’

 

Geef een reactie