‘Vraaggestuurde vastgoedontwikkeling heeft de toekomst’

Al ruim 25 jaar is André ten Vergert werkzaam in de vastgoedwereld. De laatste zes jaar als directeur vastgoed voor Heijmans in Noord-Nederland. Hij heeft dus al het nodige gezien en meegemaakt in een steeds veranderende markt. ‘De tijd dat je als projectontwikkelaar iets neerzet en het vervolgens als vanzelf wordt opgepikt door de markt is nu echt voorbij’, zo zegt hij. ‘Vraaggestuurde ontwikkeling is de toekomst. Gelukkig zijn we daar als Heijmans al jaren geleden mee gestart en daar plukken we nu, in relatief moeilijke tijden, de vruchten van.’

Op het kantoor van Heijmans in Drachten valt André ten Vergert maar meteen met de deur in huis: ‘We kunnen er wel omheen draaien, maar het is gewoon een feit dat de bouwwereld de laatste jaren in een behoorlijke dip heeft gezeten’, zo geeft de regiodirecteur van één van de grootste vastgoedontwikkelaars van Nederland aan. Ook bij Heijmans, verantwoordelijk voor een groot aantal woningbouw- en commerciële vastgoedprojecten in de drie noordelijke provincies, de Noordoostpolder en de kop van Overijssel, hebben ze de afgelopen tijd gemerkt dat de bomen niet meer de hemel ingroeien. ‘Maar ik denk dat we de bodem inmiddels wel hebben bereikt en de eerste tekenen van herstel dienen zich ook alweer aan’, voegt hij daar optimistisch aan toe.

Ondanks die moeizame markt, heeft Heijmans nog tal van aansprekende projecten in uitvoering in het Noorden. Wat te denken van de woonwijken Meerstad en het Eemskwartier in Groningen, Blitseard en Zuidlanden in Leeuwarden, woningbouwprojecten in Haren Noord en nog een hele trits projecten in Heerenveen, Meppel, Hoogeveen en de kop van Overijssel. Veel tijd op één plek brengt Ten Vergert dan ook niet door: hij is echt een spin in het web van Heijmans in het noorden en reist van hot naar her om het overzicht over al die projecten te bewaren. ‘Het ene moment stuur ik op kantoor een team van ontwikkelaars aan, dan weer sta ik in de klei op een bouwplaats in Heerenveen, zit ik in Groningen om tafel met de gemeente of overleg ik met een aannemer in Meppel of een makelaar in Leeuwarden’, somt hij op.

Andre¦üTenVergert-HeijmansVastgoedNoord6

Een overvolle agenda dus, die Ten Vergert kriskras door Noord-Nederland leidt. ‘Mensen vragen wel eens hoe ik dat volhoud, maar eerlijk gezegd sta ik er niet eens bij stil. Ik doe dit voor mijn gevoel al bijna mijn hele leven; het hoort bij het werk waar ik veel plezier in heb.’ Wat het precies is dat hem zo aantrekt in de vastgoedontwikkeling? ‘Er komt een geweldige diversiteit bij kijken’, zo zegt hij met aanstekelijk enthousiasme. ‘Alles komt voor mijn gevoel bij elkaar in het ontwikkelaarschap. Van creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid tot de techniek en stedenbouwkunde; er zijn zoveel interessante aspecten aan een vastgoedproject.’

De liefde voor de bouwwereld is Ten Vergert met de paplepel ingegoten. ‘Ik ben geboren in een aannemersnest, dus de bouw heeft altijd erg dichtbij me gestaan’, zo zegt hij. In 1987 ging hij als jongste bediende bij het projectbureau van de gemeente Houten (bij Utrecht) aan de slag. ‘Toen zat ik dus nog aan de andere kant van de overlegtafel’, zo lacht hij. ‘In de jaren dat ik daar werkzaam was heb ik erg veel geleerd over de vastgoedsector. Ik had vanuit het werk voor de gemeente altijd veel contact met veel verschillende bouw- en infrabedrijven uit heel Nederland en zo ben ik uiteindelijk zelf ook in het bedrijfsleven terechtgekomen.’

In al die jaren heeft Ten Vergert nogal wat ontwikkelingen in de markt zien langskomen. ‘Ik ben nog opgegroeid met het idee dat als je iets bouwt, de markt vanzelf interesse toont en het oppikt’, vertelt hij. ‘Tegenwoordig is dat ondenkbaar. Generaties van nu kijken heel anders tegen bezit aan. Waar men vroeger erg gefocust was op bezit en de lange termijn, is de generatie van nu veel meer gericht op gebruik en flexibiliteit. Dat zie je niet alleen aan de woningmarkt, maar ook in zaken als werk; mensen switchen veel gemakkelijker van baan als ze denken ergens anders iets beters of leuker te kunnen vinden. Diezelfde instelling hebben ze ook als het om een woning gaat.’

‘Voor ons is het dus een kwestie van aanpassen aan die veranderende markt’, aldus de regiodirecteur. ‘Gelukkig zijn we al jaren behoorlijk flexibel bij Heijmans. Zo bouwen we al veel in fasen in plaats van een gebied in één keer vol te bouwen. Op die manier ga je niet alleen tegen dat veel huizen en winkels blijven leegstaan, maar krijg je ook de mogelijkheid om waar nodig in volgende fasen nog dingen aan te passen aan de wensen van de doelgroep.’

Andre¦üTenVergert-HeijmansVastgoedNoord7

Door dat flexibele denken en het aanpassen aan de wensen van de eindgebruiker ontstaan hele nieuwe woonconcepten. Een voorbeeld is het door Heijmans ontwikkelde Wenswonen, dat het consumentgericht ontwikkelen naar een nieuw plan tilt. Dankzij een interactief computerprogramma kan elk huis binnen een woningbouwproject aan de individuele wensen van de koper worden aangepast. ‘En dan hebben we het niet alleen over de keuze uit drie verschillende kranen’, zo verduidelijkt Ten Vergert. ‘Maar, afhankelijk van afspraken die gemaakt worden met de opdrachtgever, kunnen bijvoorbeeld woningindelingen worden aangepast, kan er gekozen worden uit verschillende steensoorten en kan men zelf de gevelindeling maken.’

Waar grote vastgoedontwikkelaars in het verleden nog wel eens op hun lauweren konden rusten, worden ze nu uitgedaagd om creatief te zijn en op zoek te gaan naar nieuwe markten en producten. ‘Wat dat betreft hebben de wat moeilijker tijden er voor gezorgd dat mijn werk alleen maar leuker is geworden’, zegt Ten Vergert met een glimlach. ‘Een veeleisende consument zorgt ervoor dat je ondernemerschap wordt aangewakkerd, je wordt er creatiever van.’

Daarnaast is de samenwerking met de overheid, die de directeur ook als één van de leuke aspecten van zijn werk noemt, veel hechter geworden. ‘Ook daar realiseert men zich dat de consument tegenwoordig meer wil dan een aantal muren met een dak erop. De gemeente Groningen heeft bijvoorbeeld erg goed met ons meegedacht over hoe we de resultaten van de enquête over het Eemskwartier zo goed mogelijk in een ontwikkelingsplan konden verwerken.’

Het laveren tussen wat de toekomstige bewoner wil en wat er stedenbouwkundig mogelijk is, is volgens Ten Vergert elke keer weer een uitdaging. ‘Als het je lukt om daar een perfecte balans in te vinden, geeft dat een erg goed gevoel. Je bouwt als vastgoedontwikkelaar toch mee aan het land en dat is naast een hele verantwoordelijkheid ook een geweldige eer.’

Over Heijmans
Heijmans richt zich op gebiedsontwikkeling van zowel grootschalige als kleinere projecten. Voor het grootste deel betreft dit woningen, maar ook de ontwikkeling van commercieel vastgoed, vaak als onderdeel van onderdeel van grotere projecten – zoals een binnenstedelijk gemengd gebied met woningen, winkels, kantoren en parken – behoort tot de bedrijfsactiviteiten en de transformatie van gebouwen en gebieden (zoals het Eemskwartier). Heijmans heeft kantoren over heel Nederland, waaronder in Drachten.

Tekst: Jelte Stol
Fotografie: Jan Buwalda

 

Geef een reactie