Genieten van de paardensport tijdens het NIC in Assen

De geur van paarden en verse stro is al vanaf de ingang van de TT-hallen te ruiken. Voor de paardensportliefhebbers is het op 11, 12 en 13 oktober genieten geblazen tijdens het Noordelijk Internationaal Concours (NIC) Hippique in Assen. Binnen staat organisator Max Becherer tevreden te kijken naar de ruiters en de paarden die deze zondag het dressuurgala in de arena afleggen. Zijn evenement is twee jaar geleden verhuisd van de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren naar de TT-hallen. ‘We moesten even aarden in Assen’, legt hij uit. ‘De bewoners moesten ons zien te vinden. Maar als ik kijk naar de opkomst is dat goed gelukt.’

Het publiek dat op deze 58ste editie van het NIC is afgekomen, geniet op de zondagavond met volle teugen. ‘Het publiek is heel divers’, zegt Becherer. ‘Hier loopt echt ‘peerdenvolk’ rond’, zegt hij met een glimlach. ‘Ze voelen de spanning en ze leven echt mee met de ruiters. Voor ons was de taak om een goede show neer te zetten en het publiek te laten genieten. Dat is gelukt.’

NIC-assen-3

Merijn Vos van VosHoving Bedrijsmakelaars uit Groningen zit ook langs de kant naar de dressuur te kijken. ‘Wie wel eens paard heeft gereden, weet hoe ontzettend moeilijk dit is’, zegt hij terwijl hij naar de arena wijst. Zelf rijdt hij sinds een jaar ook wel eens paard. ‘Het is meer recreatief rijden hoor’, lacht hij. ‘Maar daardoor kun je dit wel extra waarderen.’ Vos is er dit jaar voor de tweede keer bij. ‘De sfeer is gezellig en ongedwongen. Het mooie is dat dit paarden zijn die je niet zomaar op een normale manege rond ziet lopen. Het is een buitenkansje om goed getrainde paarden in actie te zien.’

Een eindje verderop zit Liesbeth de Vries van Corporate Match ook zeer geamuseerd te kijken. ‘Mooi om dit weer eens te zien’, zegt ze. ‘Ik heb zelf ook paarden en doe aan westernrijden. Dat is een meer vrije vorm van paardrijden waar het draait om kracht. Dit is meer souplesse’, vertelt ze terwijl ze naar de dressuur wijst.

NIC-assen-2

Bert Hoekstra zit als sponsor op de tribune ook te genieten van het gala. Hij werkt bij de Rabobank, al sinds jaar en dag sponsor van het evenement. ‘Ik ga ieder jaar kijken’, vertelt hij. ‘Dit is binnen de paardensport het grootste evenement in het Noorden. Rabobank is landelijk sowieso een supporter van de sport. Er heerst hier al jaren een prettige sfeer. Het is niet te formeel en laagdrempelig. Iedereen is welkom’, zegt hij tevreden.

Kunstenaar Paul La Poutré geeft die avond een zelfgemaakt schilderij weg aan Jody van Gerwen die deze middag het springconcours heeft gewonnen. ‘Ik heb zo zitten genieten van het hele spektakel dat ik gisteravond ben begonnen met schilderen. Paarden vormen een heel dankbaar onderwerp. De kracht en de spieren van zo’n beest zijn moeilijk te schilderen. Maar het is toch gelukt’, zegt La Poutré. Van Gerwen neemt het schilderij dankbaar in ontvangst. ‘Een mooi kado’, zegt ze met het schilderij in haar handen. ‘Ik vond het een mooi en goed georganiseerd evenement. Het publiek was ook geweldig’, aldus de Limburgse amazone.

NIC-assen-4

Het publiek zit vooral te wachten op de apotheose van de avond. Die komt even later tijdens de pauze als niemand minder dan meervoudig Olympisch Kampioene Anky van Grunsven een clinic geeft. ‘Een uniek kijkje in de keuken’, zegt Becherer. ‘Het is uitzonderlijk dat we haar hebben kunnen krijgen. Eerder deed ze altijd mee aan ons concours. We proberen ieder jaar een topper binnen te halen. Dat is dit jaar weer gelukt.’

Becherer kijkt tevreden terug op het evenement dat hij samen met Wim van Nispen organiseert. ‘We merken dat het bezoekersaantal weer groeiende is. Daar zijn we heel blij mee’, zegt Becherer. De organisator wilde gelijk wel even een nieuwtje kwijt. Zijn evenement is namelijk door de Fédération Equestre Internationale (FEI), een overkoepelende organisatie voor de paardensport, gevraagd of ze het aangespannen rijden als discipline willen toevoegen. ‘We gaan kijken of dat lukt. Volgend jaar is het nog een beetje te vroeg. Maar het zou heel mooi zijn als we het over twee jaar, als we zestig jaar bestaan, kunnen presenteren.’

Tekst: Tom Tieman
Fotografie: Erik Vos

Geef een reactie