‘Ik ben directeur, maar dat staat niet op mijn visitekaartje’

Lease Manager staat er op zijn visitekaartje. Terwijl Pieter Wimmers toch echt directeur is van Lease Quality in Assen. ‘Als mensen horen dat je directeur bent, hebben ze andere verwachtingen’, motiveert hij zijn keuze.

Als Pieter Wimmers tijdens het gesprek opstaat om iets uit een andere ruimte te pakken, loopt hij fluitend weg. Om een paar minuten later weer vrolijk fluitend binnen te komen. ‘Ik fluit de hele dag. Ik begin om 7 uur ’s ochtends en hou er pas ’s avonds om 10 uur, helemaal total loss, weer mee op’, vertelt de directeur van autoleasebedrijf Lease Quality in Assen. ‘Ik heb gewoon vreselijk veel energie. Of eigenlijk, ik ben gewoon heel erg druk. Al is enthousiast misschien een betere omschrijving.’ En om zijn woorden kracht bij te zetten, klopt hij met zijn hand op tafel. ‘Betrokken en enthousiast!’

We schrijven 2001 als Wimmers, toen nog werkzaam bij Century Autolease, door GeertJan Timmer wordt gevraagd of hij in Assen een leasebedrijf wil beginnen. Niet lang daarna, op 1 januari 2002, is het nieuwe bedrijf een feit: Lease Quote. ‘We bestonden nog maar net toen er een brief op de mat lag. Van het tijdschrift Quote. Als we die naam zouden blijven gebruiken, zouden ze 15.000 euro per dag eisen.’ Om juridisch getouwtrek te voorkomen, werd besloten tot naamsverandering. ‘We konden de naam van een lege bv van een bevriende autodealer in Assen kopen: Quality Lease. Dat hebben we omgedraaid, zodat de initialen hetzelfde bleven: LQ’, vertelt Wimmers, die de brief van Quote achteraf ziet als een “geluk bij een ongeluk.” ‘Voor een bedrijf dat tot de beste van Nederland behoort, is het een fantastische naam’, lacht hij. Om toe te voegen dat dat zonder GeertJan Timmer niet gelukt was. ‘Hij heeft me destijds de kans en het vertrouwen gegeven. Ik heb veel aan hem te danken.’

Enorme bedragen
‘We zijn echt met nul auto’s van start gegaan’, zegt de directeur over die beginperiode. ‘Ik begon bij wijze van spreken met het plakken van postzegels.’ Inmiddels heeft Lease Quality een wagenpark van 1100 auto’s en worden 350 auto’s van uiteenlopende bedrijven door Lease Quality beheerd. ‘We werken voor klanten in heel Nederland. Van eenmanszaken tot grote bedrijven als Speedo, Voetbal International en Hunter Douglas’, vertelt hij.

Als directeur, of Lease Manager zoals Wimmers zelf zegt, geeft hij leiding aan negen mensen. Zes daarvan staan bij Lease Quality op de loonlijst, drie werken bij Pouw Rent Wander Assen, waarvoor Wimmers ook verantwoordelijk is. ‘Ik ben leidinggevende, maar stel me niet op als directeur. Tenzij het echt nodig is.’ Het is een van de redenen dat Wimmers bewust Lease Manager op zijn visitekaartje heeft staan. ‘In onderhandelingen over een nieuw leasecontract bijvoorbeeld geeft het me net wat meer ruimte en tijd. Van een directeur wordt verwacht dat hij er op datzelfde moment al een klap op geeft en zijn handtekening zet. Bij een Lease Manager kijkt niemand er raar van op als je nog even overleg wilt plegen’, legt Wimmers zijn keuze uit. ‘Ja, inderdaad, ik vind het wel prettig als iemand anders er nog even naar kijkt. Heb ik er het beste uitgehaald voor de klant? En voor ons? Realiseer je wel: het gaat om enorme bedragen en flinke investeringen, dat brengt een risico met zich mee. Door feedback te vragen, worden die risico’s tot een minimum beperkt.’

Onzekerheid is het niet, bezweert Wimmers. ‘Het heeft eerder te maken met zelfkennis. Zelfbescherming. Ik ben enorm commercieel ingesteld. Ik kan zo enthousiast zijn in het binnenhalen van een nieuwe order dat ik te snel beslissingen maak.’ Om toe te voegen dat hij zich in sommige situaties wél profileert als directeur. ‘Als er een vervelende brief verstuurd moet worden, zet ik daaronder wel ‘Pieter Wimmers. Directeur.’

Om vervolgens de rest van de dag weer Lease Manager te zijn. Een manager die geen eigen kantoor heeft, maar net als de andere zes medewerkers van Lease Quality achter een bureau in de gemeenschappelijke ruimte zit. ‘Ook dat is een hele bewuste keuze. Ik wil als directeur niet boven de rest staan. Bovendien, ik ben de helft van de tijd op pad, dus dan krijg ik veel van wat er hier op kantoor speelt niet mee. Als ik tussen de anderen zit, weet ik beter wat er speelt.’

Controlfreak
Lachend: ‘Ik ben een behoorlijke controlfreak. Ik hou graag het overzicht en de regie. Dat leidt er ook toe dat ik teveel zelf doe. Het schrijven van offertes en het opstellen van opdrachtbevestigingen bijvoorbeeld. Ik controleer ook alles wat hier de deur uitgaat. Alle betalingen, alle facturen naar dealers wil ik eerst zien’, zegt hij. ‘Soms haal ik er toch nog gekke dingen uit.’ Als controlfreak bemoeit Wimmers zich ook graag overal mee, geeft hij toe. ‘Ja, het is soms ook wel een handicap. Als iemand op de afdeling aan het bellen is en ik hoor hem zeggen “We gaan regelen dat het weer goed komt”, kom ik er meteen tussendoor. Dan wil ik direct weten wat er aan de hand is.’

Het komt volgens Wimmers allemaal voort uit betrokkenheid bij het bedrijf. ‘Dit bedrijf voelt als mijn kindje dus die betrokkenheid is enorm. De klant staat voorop. Die moet tevreden zijn’, vindt de directeur terwijl hij ondertussen met zijn hand op tafel klopt. En dus is alleen een 10 voldoende. ‘Dat verwacht ik ook van de mensen hier. Ik eis veel van ze. En ja, ik kan ook af en toe best een uitbrander geven als ik vind dat iets niet goed is afgehandeld. Ik ben niet het type dat zaken met de mantel der liefde bedekt.’

Gelukkig gaat het niet vaak mis, vervolgt Wimmers. ‘’We hebben echt een fantastisch team! 100 procent geweldig!’, zegt hij. ‘Iedereen is hier superloyaal. Op personeelsfeesten zijn we allemaal aanwezig, het ziekteverzuim is nihil en ook nu, in de vakantieperiode, is iedereen gewoon bereikbaar. Daar blijkt uit dat je hart voor de zaak hebt.’ Ook de directeur werkt, als het even kan, tijdens zijn vakanties gewoon door. ‘Ik zorg wel dat ik bereikbaar ben, inderdaad. Als ik wakker word, bekijk ik eerst mijn mail en aan het einde van de middag weer. En ik bel twee keer per week.’Lachend: Tja, ik ben een controlfreak hè.’

Dat zat er als kind al in, zegt hij. ‘Mijn vader was er al vroeg van overtuigd dat ik later directeur zou worden. ‘Als ik je op het voetbalveld zag, wist ik dat je een geboren leider was’, zei hij weleens. En inderdaad: ik regelde alles, zorgde ervoor dat ik de touwtjes in handen had’, vertelt Wimmers. ‘Misschien speelt mijn uitstraling ook wel een rol. Ik ben nogal aanwezig.’ En inderdaad: nog één keer klopt hij hard met zijn hand op tafel om vervolgens letterlijk fluitend weer aan het werk te gaan.

Tekst: Marieke Bos
Fotografie: Jan Buwalda

 

 

 

Tags (categorieën en branches)AssenLease QualityPieter Wimmers

Geef een reactie