Prinsjesdagdiner in Groningen

‘Het ziet er toch naar uit dat het de goede kant op gaat met de economie. Er lijkt voorzichtig sprake van herstel, maar die is nog wel heel erg traag. Het is ook goed dat het kabinet de overheidsfinanciën wil saneren, maar het is niet verstandig om het tekort nu, in de huidige situatie, terug te brengen tot drie procent. Het lijkt verstandiger om even een time-out te nemen en niet alles op alles te zetten om de drie procentnorm nu te halen, want dat kan een rem zetten op de economische ontwikkelingen.’

Dat betoogde dinsdag 17 september prof. Flip de Kam, hoogleraar overheidsfinanciën aan de faculteit economie en bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij sprak tijdens het door ondernemers zeer druk bezochte Prinsjesdagdiner in Martiniplaza, georganiseerd ter gelegenheid van de presentatie van de Miljoenennota.

Terwijl belangstellende Nederlanders tot ’s avonds laat moesten wachten op de analyses tijdens Pauw en Witteman of andere televisieprogramma’s, kregen noordelijke ondernemers die middag direct al na de presentatie van de Miljoenennota, heet van de naald, analyses over de situatie van ’s lands economie.

PrinsjesdagDiner-4

En die staat er, in de ogen van prof. De Kam, bepaald nog niet best voor, met een werkloosheid die oploopt naar 7,5 procent. Maar een van de lichtpunten is in zijn ogen de uitvoer, die met ruim vier procent gaat groeien.

Wat de overheidsfinanciën betreft constateerde de hoogleraar dat het kabinetten van verschillende samenstelling maar steeds niet lukt om werkelijk te bezuinigen, maar dat ze wel de lasten hebben verzwaard. Volgens De Kam is er in Nederland dan ook sprake van ‘bezuinigingsonmacht’. ‘Maar als je het tekort nu terugbrengt tot drie procent, zal dat leiden tot tien miljard aan bezuinigingen in plaats van zes miljard, en op dit moment is dat ook weer niet verstandig.’

Het Prinsjesdagdiner – mede mogelijk gemaakt door Rabobank, KPMG en VNO-NCW Noord – werd ook bezocht door Joop Atsma (voormalig staatssecretaris Infrastructuur en Milieu, en momenteel directeur Comoraat), Dirk-Jan Huizingh (algemeen directeur van Peperzaken), Ard van der Tuuk (gedeputeerde in de provincie Drenthe) en Suzan Wierenga (directielid KAW architecten en adviseurs). Dat zij hier waren, was buitengewoon handig, want dit viertal vormde het panel dat, onder leiding van Aize Bouma, discussieerde naar aanleiding van het betoog van Flip de Kam.

PrinsjesdagDiner-3

Suzan Wierenga liet weten de toekomst weer optimistisch tegemoet te zien. Er is in de architectuurwereld een grote crisis, en dat dwong haar tot pijnlijke bezuinigingen. Maar ook tot investeringen in nieuwe producten en diensten, en vooral die laatste activiteiten blijken veelbelovend voor KAW.

Bij Peperzaken hebben ze jarenlang onstuimige groei gekend in de bouw van apps. En de internetindustrie is nog steeds ‘booming’, maar volgens Dirk-Jan Huizingh had zijn bedrijf toch een lastig tweede kwartaal, en is het momenteel een ‘uitdagende markt’. ‘Maar ik mag zeker niet klagen.’

PrinsjesdagDiner-2

Hoe dacht medeorganisator VNO-NCW en MKB Noord eigenlijk over de Miljoenennota en over de situatie van de (Noord-) Nederlandse economie? ‘Het bedrijfsleven zal Nederland uit de crisis moeten halen! Dat is wel duidelijk. Maar gelukkig staan er in de Miljoenennota ook maatregelen die gunstig zijn voor het MKB, zoals een verruiming van de kredietfaciliteiten’, aldus directeur Lambert Zwiers.

Hij was al met al vrij positief over de betekenis van de Miljoenennota voor het Noorden en voor het bedrijfsleven. Hij had nog wel een wens: wat hem betreft mag er nog wel meer gebeuren voor het aanjagen van Groningen Airport Eelde. Zo pleitte hij voor een ‘hub’, zodat Eelde nog betere verbindingen krijgt met de grote vliegvelden in Europa.

Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Jan Buwalda

 

 

 

Tags (categorieën en branches)Flip de KamPrinsjesdagdiner Groningen

Geef een reactie