Kamp houdt huizenprijzen aardbevingsgebied extra in de gaten

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) houdt een vinger aan de pols bij de ontwikkeling van huizenprijzen in Noord-Groningen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp liet in totaal elf onderzoeken verrichten om aan het einde van dit jaar een besluit te kunnen nemen over de gaswinning in het Groningen-veld. Vier hiervan zijn inmiddels afgerond.

De komende periode zal Kamp elk kwartaal met een overzicht van de prijsontwikkeling van de woningen in het risicogebied komen. Eerder maakte hij al bekend dat uit onderzoek blijkt dat de aardbevingen in het gebied niet leiden tot een waardedaling van woningen. Deze conclusie blijft ook na afronding van het onderzoek naar de eventuele waardedaling overeind, zo schrijft hij vandaag.

Omdat die conclusie echter niet aansluit bij de bevindingen van lokale makelaars en overheden, wil Kamp de huizenprijzen toch in de gaten blijven houden. Als blijkt dat woningen door de bevingen toch in prijs dalen, is er onder voorwaarden een schadeloosstelling mogelijk, zegt Kamp.

Uit de vier afgeronde onderzoeken blijkt verder dat een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter, de zwaarst mogelijke aardbeving in het gebied, geen gevolgen zal hebben voor gasleidingen, dijken en hoogspanningsleidingen. Ook concluderen de onderzoekers dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) schademeldingen correct afhandelt.

Later dit jaar komen de resultaten van onderzoeken naar onder meer de mogelijkheden om aardgas uit het buitenland te importeren en de grootte van het gebied waar in de toekomst aardbevingen zouden kunnen plaatsvinden. Op basis van alle onderzoeken zal Kamp in december een besluit nemen over de gaswinning in het Groningen-veld.

Geef een reactie