Station Europapark beste gebouw Groningen 2013

Het nieuwe treinstation Europapark is de winnaar geworden van de jaarlijkse architectuurwedstrijd in Groningen. Het nieuwe treinstation Europapark is een motor voor de wijk en een geslaagd antwoord op een complexe opgave, oordeelden zowel de vak- als de publieksjury unaniem in de jaarlijkse Grote Groninger Gebouwenenquête. De Dag van de Architectuur was reden voor feestelijkheden en de verkiezing van niet één, maar zelfs twee beste gebouwen van het jaar: ook geslaagde herbestemmingsprojecten werden gevierd.

Naast de vakjury – bestaande uit architect Gianni Cito, Jos van den Hende van Atelier Spoorbouwmeester en architectuurhistoricus Bram Verhave – brachten meer dan tweeduizend mensen hun stem uit op de achttien genomineerde gebouwen in de categorieën ‘nieuw’ en ‘herbestemd’. Zowel bij het publiek als bij de vakjury kwam Station Europapark als winnaar uit de bus. Bram Verhave sprak namens de vakjury van ‘een motor voor de wijk, die stedenbouwkundig erg knap in elkaar steekt. Het is bijzonder knap hoe bij een opgave die zo complex is als deze, de samenwerking met een veelheid aan partijen heeft bijgedragen aan het prachtige eindresultaat.’

De vakjury was lovend over alle zes genomineerde herbestemde gebouwen en onder de indruk van de creativiteit, het respect voor het bestaande, de aandacht en de liefde voor het vak. De Jongerenhuisvesting aan de Hofstede de Grootkade kreeg van hen uiteindelijk de eerste prijs, mede omdat het gebouw een antwoord heeft op twee belangrijke Groninger thema’s: een leefbare stad en betaalbare huisvesting. De kerk van Leegkerk was de overtuigende winnaar van het publiek.

Complimenten
Tijdens de jaarlijkse prijzenparade, gepresenteerd door ‘BG’er’ Frank den Hollander, werden ook extra complimenten verstrekt aan prestaties die wellicht niet zo groots en meeslepend zijn als een volledig gebouw, maar juist nu tot de actuele opgaven van architecten, bouwers en opdrachtgevers behoren. Zo kreeg De Zwarte Hond een felbegeerd ‘tegeltje’ voor beste gevel, NON architectuur+ voor beste winkelpui en mocht Helder & Helder dat voor de beste dakopbouw mee naar huis nemen.

Tijdens de prijsuitreiking werd door Den Hollander even stilgestaan bij het afscheid van stadsbouwmeester Niek Verdonk, die dit jaar met pensioen gaat. Hij kreeg in afwezigheid – hij was in verband met de Dag van de Architectuur een lezing aan het geven in Gorinchem – een staande ovatie. Verdonk speelde sinds de late jaren ’70 met zijn bevlogenheid een erg belangrijke rol voor de ontwikkeling van Groningen tot voorbeeldstad waar het experiment kon worden aangegaan en waar grote architecten met plezier hebben gebouwd. Voorafgaand aan de uitreiking van de architectuurprijzen werd daarom een indringend pleidooi gehouden voor de gemeente Groningen om de zoektocht naar een opvolger en het voortzetten van Groningens rijke architectuurtraditie zeer serieus te nemen. ‘Zeker in crisistijd, waarin alles anders moet en alles anders wordt – heeft de stad behoefte aan iemand die kan initiëren, agenderen, adviseren, enthousiasmeren en begeleiden,’ aldus architectuurcentrum Platform GRAS. Wethouder Roeland van der Schaaf memoreerde op de bijeenkomst ook oud-wethouder Ypke Gietema, die het afgelopen jaar overleed.

Geef een reactie