Groningse aardgasveld al over twintig jaar leeg

Het Groningse aardgas raakt veel sneller op dan waar de NAM vanuit gaat. Dat meldt de Groningse stichting Co2ntramine, op basis van een rapport van onderzoeker en publicist over energie Herman Damveld.

Co2ntramine heeft een overzichtsrapport over de situatie rond aardgas en aardbevingen gemaakt waar zowel de NAM als EBN aan hebben meegewerkt.

´Het grote gasveld onder de provincie Groningen raakt leeg. Bijna driekwart van wat er aanvankelijk inzat is naar boven gehaald. Nog twintig jaar en dan is het zogeheten Groningenveld alleen nog goed voor binnenlands gebruik. Daar komt nog gas bij uit kleinere velden onder het vasteland en onder de Noordzee. Dat is goed voor nog eens acht jaar binnenlands gebruik. Daarmee kunnen we dus, met eigen gas, nog 28 jaar voldoen aan de Nederlandse vraag.´

´Dit aardgas heeft de Nederlandse overheid tot nu toe 250 miljard euro opgeleverd en de schatting voor dit jaar is 12 miljard euro. De schatkist profiteert ervan, maar voor het Noorden is er een schaduwzijde.´

Het leegpompen van het gasveld heeft gevolgen voor Noord-Nederland: het aantal aardbevingen neemt toe en de bevingen worden ook zwaarder. Vaak wordt de schaal van Richter gebruikt om de kracht van een aardbeving weer te geven. De afgelopen jaren ging het vaak om bevingen met kracht 3.0 op deze schaal. Maar nu houdt de overheid rekening met kracht 4.0 tot 5.0. Volgens die schaal is een beving van 4.0 tien keer zo krachtig als een beving van 3.0. En een beving van 5.0 is weer tien keer zo sterk als die van 4.0 en honderd keer zo sterk als die van 3.0 op de schaal van Richter.

Binnenkort komt de regering met de eerste rapporten over aardgaswinning en aardbevingen. Tot nu toe bestaat er geen handzaam en goed overzicht van waar het om gaat bij de aardgaswinning. In die leemte wil de Stichting Co2ntramine voorzien. ´We hebben daarom een overzichtsrapport gemaakt waar zowel de NAM als EBN aan hebben meegewerkt. Onderwerpen als: hoeveel er wordt gewonnen, waar wordt het voor gebruikt, wat is het belang van aardgas voor de economie, hoeveel wordt er geëxporteerd, hoe worden aardbevingen gemeten en nog veel meer, krijgen aandacht in dit rapport.´

Het rapport is geschreven door Herman Damveld (adviseur van Co2ntramine en zelfstandig onderzoeker en publicist over energie) en te lezen en te downloaden via de website van Co2ntramine: www.co2ntramine.nl.

Geef een reactie