‘Eerst rekenen, dan tekenen!’

Het markante driehoekige kantoor van de Rabobank in Groningen, historiserende architectuur in het dorp Ten Boer, een schoolgebouw in Meppel, Vesta’s Woonforum in Groningen: zomaar een greep uit de vele diverse projecten van het Groningse Team 4 Architecten. In het hele Noorden zijn kantoren, scholen, ziekenhuizen, woningen en gebouwen voor zorginstellingen te vinden, die werden ontworpen door Team 4 Architecten, een van de bekendste en grootste architectenbureaus van Noord-Nederland.

Wie tegenwoordig het woord ‘architectenbureau’ gebruikt, denkt meteen aan de economisch belabberde tijden en de zware problemen in de bouwsector. Maar in het gebouw van Team 4 Architecten in de Helpmancentrale nabij de Euroborg gonst het van de bedrijvigheid. In het grote, moderne kantoorgebouw, waar ooit een elektriciteitscentrale was gevestigd, werken tientallen medewerkers rustig achter hun computer aan hun ontwerpen. De rust waarin ze werken wordt alleen af en toe verstoord door het geluid van klikkende biljartballen: wie zich even wil ontspannen kan dat doen door even te ‘poolen’ aan een groot biljart.

Veel opdrachten
‘Gelukkig gaat het goed met ons kantoor. Ik zie dat eerlijk gezegd niet alleen als onze verdienste: we hebben gewoon enorme mazzel gehad dat wij jaren geleden al actief waren in de zorgsector. Daardoor hebben wij een goede relatie met onze opdrachtgevers op kunnen bouwen en daar hebben we nu profijt van want er zijn gelukkig nog veel opdrachten voor ons’, vertelt directeur en architect Gerard Schijf.

Schijf was in 1976 een van de medeoprichters van Team 4 Architecten, dat ontstond uit een fusie van vier bureaus. Die fusie kwam tot stand op verzoek van het Academisch Ziekenhuis Groningen, het huidige UMCG. Want dat ziekenhuis was tevreden over de diensten van de Groningse architecten, maar zocht een grote en krachtige partner voor de nieuwbouw van het UMCG. Dankzij die fusie ontstond er met Team 4 een bureau dat tot de grootste van Nederland behoorde en voortaan dus ook zeer grote opdrachten aan kon.

Ups en downs
Sindsdien heeft het bureau veel ups en downs meegemaakt en periodes van economische groei en crises. Ook van de huidige economische crisis merkt men uiteraard wat bij Team 4: het aantal medewerkers is de afgelopen jaren teruggebracht tot bijna dertig. Maar het lijkt toch nog steeds een stevige opgave om ook zoveel mensen aan het werk te kunnen houden. Hoe slaagt Team4 daar in, en welke managementstrategie gebruikt Gerard Schijf om leiding te geven aan zijn kantoor in deze onzekere tijden?

‘Wat onze managementstrategie betreft, daarover kan ik heel kort zijn: houd je aan je afspraak! Dat geldt niet alleen voor mij persoonlijk maar voor ons hele kantoor. Opdrachtgevers moeten op je kunnen vertrouwen en op je kunnen bouwen. Ik denk dat wij met die filosofie heel wat credits hebben verdiend. De tweede pijler onder de strategie is: “lol in ons vak”. Dat is volgens mij de allerbeste managementstrategie!’

‘Wat de financiën betreft: dat is in onze strategie ook heel belangrijk. ‘Eerst rekenen, dan tekenen!’, is ons devies. Dat betekent dat we eerst altijd even willen zien of iets financieel haalbaar is. Het is dus een nuchtere aanpak, luchtkastelen zijn er al genoeg getekend. Wij willen vooral weten of onze opdrachtgever in het te ontwerpen pand haar business er op een verantwoorde wijze in kan bedrijven, dus ook in economisch opzicht.’

Bijzondere herinneringen
Gerard Schijf begon in de jaren zeventig als jonge hond bij Team 4, maar langzaam verglijdt de tijd en plotseling blijkt hij nu zelf ook al 61 jaar te zijn. ‘Maar gelukkig mag ik nog een tijdje! Ik vind dat ik een prachtig vak heb en er is in al die jaren geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ben gegaan.’

Schijf heeft de afgelopen ruim dertig jaar veel projecten kunnen realiseren. ‘Als u me vraagt wat nu projecten zijn waar ik bijzondere herinneringen aan heb, dan zou ik zeggen: onze samenwerking met de architect van het Groninger Museum, Alessandro Mendini. Die Italiaanse architect heeft alles ontworpen, maar wij waren in Groningen verantwoordelijk voor de bouw. Dat was ontzettend leuk, en een geweldige ervaring, al zijn er nog veel meer projecten te noemen waar ik prachtige herinneringen aan heb, zoals, onder meer, diverse woon-zorgcomplexen.’’

Groninger Forum
Achter de Grote Markt is inmiddels de bouw begonnen van het Groninger Forum. Opnieuw een zeer opmerkelijk gebouw, passend in de traditie van Groningen om avontuurlijke gebouwen te realiseren. Maar in tegenstelling tot het Groninger Museum is Gerard Schijf hier niet enthousiast over. ‘Ik vind het gebouw te hoog ten opzichte van de Martinitoren. Het wordt te groot daar. Kijk: als je de tekeningen en plaatjes van het ontwerp ziet, dan denk je: ‘nou: dat ziet er mooi uit!’ Maar je ziet die tekeningen altijd vanaf de zijkant. Als je eens tekeningen vanaf de voorkant zou zien, de kant waar de meeste bezoekers het gebouw straks zullen benaderen, dan ziet het er echt anders uit. Ik vrees persoonlijk dat het allemaal te fors wordt.’

Uit deze opmerkingen blijkt in elk geval dat de architectuur hem nog steeds zeer bezig houdt, ook al gaat het om ontwerpen van anderen. Bij Team 4 zijn Gerard Schijf en zijn collega’s zo ambitieus dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen nieuw kantoor, dat tegenover de Euroborg komt te staan, in combinatie met studentenhuisvesting.

‘Gelukkig hebben wij nog volop werk, dankzij onze opdrachtgevers in de scholenbouw en zorgsector. Ook wat de ontwikkeling van seniorenwoningen betreft denk ik dat er in de toekomst nog veel te doen zal blijven. Er is dus nog uitdaging genoeg voor mij en voor ons bureau voor de komende jaren’, aldus Gerard Schijf.

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Jan Buwalda

Geef een reactie