Verlengde landingsbaan Groningen Airport Eelde geopend

Na ruim een jaar van werkzaamheden werd de verlengde landingsbaan van Groningen Airport Eelde gisteren officieel geopend. Dit werd gedaan door Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld.

De start- en landingsbaan is verlengd naar 2.500 meter en over de gehele lengte van een nieuwe toplaag voorzien. Hierdoor was de luchthaven van 9 tot en met 23 april gesloten. Tijdens het project zijn zowel in de verhardingsconstructie als in de toplaag nieuwe technieken toegepast, waardoor de baanverlening een voorbeeldproject is als het gaat om duurzaam bouwen in de luchtvaart-infrastructuur.

Dankzij de baanverlenging kan Corendon Airlines vanaf nu twee keer per week naar Antalya vliegen zonder overstap. Wilma Mansveld gaf gisteren ‘clearance’ voor de eerste passagiersvlucht, die tot de laatste stoel gevuld was.

Nieuwe bestemmingen
Het is mogelijk dat er dankzij de langere baan meer nieuwe bestemmingen binnen het bereik van Groningen Airport Eelde komen. Mansveld: ”De langere baan zorgt voor een betere bereikbaarheid en economische kansen voor het Noorden. De aanwezigheid van een luchthaven met meerdere bestemmingen is voor veel bedrijven een belangrijke vestigingsvoorwaarde. Het milieu profiteert ook van de langere baan. Want een tussenstop om ergens anders bij te tanken is niet meer nodig.”

Luchthavendirecteur Marco van de Kreeke: ”Groningen Airport Eelde is van en voor Noord-Nederland. We verbinden Noord-Nederland met de wereld om ons heen Noord-Nederland is binnen Europa een interessante regio met steeds meer internationale relaties. Met de langere baan kan de bereikbaarheid van en naar de regio verbeterd worden. Dat betekent meer verbindingen vanaf Groningen maar ook nieuwe mogelijkheden voor inkomend toerisme.”

Luchtfoto Groningen Airport Eelde - project baanverlenging gereed 3

 

Geef een reactie