Benefietdiner Stichting Help Direct: ‘Geweldig dat dit in onze stad georganiseerd wordt’

Wanneer de Groningse zangeres Wia Buze de eerste tonen van Het Grunnens Laid inzet, staan alle gasten op. Het is de aftrap van het benefietdiner van de Stichting Help Direct dat op 11 februari voor de vierde keer in MartiniPlaza wordt gehouden. Een aangenaam begin van een nog onbekende avond, want het programma wordt nooit van tevoren bekendgemaakt.

Hans Langhout, drijvende kracht achter de Stichting Help Direct en organisator van de avond, heeft de stichting opgericht nadat hij in Sri Lanka in contact was gekomen met een lokale organisatie die directe hulp biedt aan door de tsunami getroffen gezinnen. Geïnspireerd door deze organisatie besloot Hans Langhout zich sterk te gaan maken voor scholen in achterstandswijken in Sri Lanka en inmiddels ook in Zuid-Afrika. De stichting voorziet scholen van onder meer sanitaire voorzieningen, waterputten en lesmateriaal.

beenthere1

Het evenement wordt om de twee jaar georganiseerd en dat is een bewuste keuze, vertelt Langhout. ‘Mensen moeten niet denken: “alweer?” Er is een fantastische line-up van artiesten met een zeer gevarieerd aanbod. Het stijgt boven de gemiddelde benefietavond uit en iedereen zet zich belangeloos in.’ Zowel op het podium als in de zaal bevinden zich veel bekende Nederlanders, onder wie Karin Bloemen, Brigitte Kaandorp en Hans Klok. Er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende podia, zodat het programma voor iedereen goed te volgen is.

Hoge opkomst
Dat veel mensen de stichting en de organisatoren van de benefiet, Hans Langhout en zijn partner Jacques d’Ancona, een warm hart toedragen, wordt duidelijk wanneer je de zaal inkijkt. ‘Er was dit jaar zelfs een beperkte wachtlijst’, vertelt Hans Langhout. Jan Geert Vierkant, sponsor van de stichting en directeur van MartiniPlaza, beaamt dat er meer tafels verkocht zijn dan voorgaande jaren, bijna vijftig tafels. ‘In tijden van economische crisis is dat echt top.’

beenthere2

Ondanks het feit dat de meeste gasten een persoonlijke band met Hans Langhout en Jacques d’Ancona hebben, staat het steunen van het goede doel vanavond voorop. ‘Als de hele wereld dit zou doen, was er niets aan de hand in de wereld’, zo zegt Wim Kemperink, eigenaar van Winel B.V. Ook musical- en theaterproducent Erwin van Lambaart kent Jacques en Hans persoonlijk en geniet van de gezellige avond. De aanwezige artiesten maken hem erg enthousiast, maar hij benadrukt wel dat het vanavond draait om het goede doel. ‘Ik weet dat we het in Nederland niet makkelijk hebben in deze tijden, maar het is wel belangrijk om je af en toe te realiseren dat er mensen zijn die het veel slechter hebben.’ Dat vindt ook Jan Pesie, directeur van BSB Staalbouw, die net een waterput aangeboden heeft. ‘Wij hebben het hier in Nederland zo verschrikkelijk goed, ondanks dat we moeten bezuinigen.’

beenthere5

Maar er zijn natuurlijk zoveel goede doelen te steunen, waarom dan dit doel? ‘Omdat er niets aan de strijkstok blijft hangen’, vertelt fysiotherapeut Auke Wagenmakers. Dat is ook voor Bert Visscher een van de redenen om al voor de derde keer aanwezig te zijn. ‘Er zijn zoveel van die stichtingen, acties en geld waarvan je nooit weet waar het blijft, maar Hans zit er bovenop hoor.’

Trotse burgemeester
Het is een geslaagde avond: de gasten genieten van het programma, kunstenaar Erik Zwezerijnen schildert live een sfeerimpressie van de avond, de veiling loopt goed en ook de innerlijke mens heeft niets te klagen. Het eten wordt verzorgd en opgediend door zo’n zeventig leerlingen van de Hotelschool Groningen en Wietze Snaak, eigenaar van Jos Beeres Wijnkoperij, zorgt er belangeloos voor dat elk gerecht wordt begeleid door de juiste wijn.

beenthere4

Onder de aanwezige gasten zijn ook twee jarigen, onder wie Marieke Nijland, de vrouw van FC Groningen-directeur Hans Nijland. ‘Ik zit te genieten van het mooie programma, met een lekker wijntje erbij en goed eten.’ Jan-Peter Cruiming, oprichter van de website Jobbird.com, vindt de avond een groot succes. Hij sponsort vanwege het goede doel en is op het idee gekomen via zijn overbuurman Wietze Snaak. Burgemeester Rehwinkel, zichtbaar genietend van de gezellige avond, vindt het geweldig dat dit in zijn eigen stad georganiseerd wordt. ‘Wat mij betreft mag dit elk jaar wel plaatsvinden,’ aldus een trotse burgemeester.

Nadat alle gasten hebben gedanst op de muziek van Ruth Jacott, eindigt Brigitte Kaandorp de avond op een luchtige toon met haar liedjes Ik heb een heel zwaar leven en Het komt allemaal wel weer goed.

Tekst: Meike Emmelkamp
Fotografie: Erik Vos

Geef een reactie