Nieuwjaarsreceptie Kamer van Koophandel

Een Nieuwjaarsreceptie met een zweem van weemoed, en met een optimistisch einde. Zo zouden we de Nieuwjaarsreceptie 2013 van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland willen typeren. Een zeer bijzondere bijeenkomst, omdat de Kamer van Koophandel in haar huidige vorm gaat verdwijnen om in het jaar 2014 opgevolgd te worden door een soort Ondernemersplein, waarin wordt samengewerkt met Syntens.

Plaats van handeling was opnieuw Martiniplaza op deze woensdagavond de negende januari. Daar waren vele honderden ondernemers uit Friesland, Drenthe en Groningen bijeen om elkaar de beste wensen te geven en om te netwerken.

Het was de allerlaatste keer dat de Nieuwjaarsrede werd uitgesproken door Jacob Emmelkamp, voorzitter van de Kamer van Koophandel. Hij deed dat op de hem kenmerkende droge manier. ‘De Kamer van Koophandel Noord Nederland heeft vorig jaar 32.000 bezoekers gehad in alle vestigingen. Er werden 50.000 jaarrekeningen gedeponeerd en er werden 9000 nieuwe ondernemers ingeschreven’, zo vertelde hij. Volgens hem behoort het noordelijke Handelsregister tot de beste van Nederland. ‘Ik ben dus trots op onze medewerkers’, zo zei hij. Wat hij niet zei was dat hij het betreurde dat de Kamer van Koophandel Noord-Nederland in haar huidige vorm gaat verdwijnen. Maar een goed verstaander had aan een kwart woord wel genoeg.

Algemeen directeur Eric Jansen noemde het vooral pijnlijk dat er ook medewerkers zullen verdwijnen ten gevolge van de ingrijpende veranderingen. Zelf vertrekt hij in 2014 ook, maar dat heeft te maken met het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd.

KVK1

En dan was er ook de nieuwe hoogste baas van de nieuwe organisatie waarin de Kamer straks opgaat. Dat was Claudia Zuiderwijk. Het is te hopen dat zij straks als hoogste baas wat meer inspireert, want ze maakte tijdens een interview met presentatrice Hanneke Kappen een wat kleurloze indruk. Maar wie weet, komt dat als ze de ‘herpositionering’ van de Kamer achter de rug heeft.

Enrepreneur Magazine ontwaarde deze avond tal van enthousiaste noordelijke ondernemers. Zoals de Friese Bertina van den Berg, die uit de doeken mocht doen hoe ze Zakenvrouw van 2012 was geworden. Gedreven was ook Dirk Jan Huizingh van de Groningse app-bouwer Peperzaken. Hij was in november nog de winnaar geworden van dé Jonge Ondernemersprijs van het Noorden 2012. Aan Hanneke Kappen mocht hij uitleggen hoe hij dat gedaan had, en dat wekte bij haar moederlijke of althans warme gevoelens op.

Maar niet alleen jong talent was deze avond present. Ook uiteenlopende ervaren ondernemers als de advocaten Peter Yspeert, Winfryd de Haan of Jan Woldring (de vader van Ben Woldring) waren aanwezig. Maar ook bestuurders onder wie Willem Smink, voorzitter College van Bestuur NHL Hogeschool uit Leeuwarden, was van de partij.

KVK2

Deze avond werd Noord-Nederland bestuurd door slechts één commissaris der Koningin. Dat was Max van den Berg, normaliter CdK in Groningen, maar volgens Emmelkamp mocht hij zich, bij afwezigheid van zijn Friese collega John Jorritsma en zijn Drentse collega Jacques Tichelaar voor deze ene keer commissaris der koningin voor héél Noord-Nederland noemen.

Optimistisch gestemd waren diverse noordelijke zakenvrouwen. Zoals Annelize Wilpstra, directeur-eigenaar van Talent Performance. Volgens haar zijn de tijden misschien wel lastig maar dat zorgt er wel voor dat je creativiteit wordt aangesproken. Momenteel zorgt zij ook voor de vervulling van vacatures in Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht, en dat levert veel nieuwe activiteiten op.

Groningen Seaports is dit jaar ook met mooie cijfers uit de startblokken gekomen en kende procentueel de sterkste groei van alle havens. Volgens Monique van den Dungen, als manager Ruimte en Milieu werkzaam voor deze havenautoriteit, wordt het jaar 2013 weer een spannend jaar. ‘We verwachten uitbreiding van de clusters energie, data en recycling. Er is nog steeds genoeg potentie om door te groeien, en dat willen we doen op een zo duurzaam mogelijke manier’, vertelt ze.

KVK3

René Luinstra is advocaat en werkzaam voor De Haan Advocaten en Notarissen uit Groningen. Ook hij toonde zich optimistisch. ‘Groei is voor ons geen heilig doel, maar wel versterking van kwaliteit bij onze specialismen. Daar gaan we verder mee werken. Maar mochten zich kansen voordoen dit jaar, dan zullen we die zeker pakken.’

Over kansen pakken gesproken: die zijn begin dit jaar al gepakt door Martin Scholma, directeur van Scholma druk in Bedum. Begint dit jaar besloot hij te investeren in een nieuwe drukpers van meer dan een miljoen. ‘Er liggen zeker kansen in onze branche. Alleen moet je soms wel wat anders denken om ze te pakken.’

KVK4

Hoe gaat het momenteel met de economie van Noord-Nederland? Dat vroeg Entrepreneur Magazine aan Joop Volkers, voorzitter Raad van Commissarissen – WTC Expo Leeuwarden en Voorzitter Raad van Commissarissen – Rabobank Stad en Midden Groningen. Als er één bank is met tentakels in de hele noordelijke economie, en waar ze dus als een soort thermostaat de temperatuur kunnen aflezen, dan is het wel de Rabobank. ‘Ik heb het gevoel dat we het dieptepunt langzamerhand wel hebben gehad!,’ vertelt hij. Volgens hem ‘stikt het van de initiatieven’, momenteel in Noord-Nederland.

Tel daarbij op de voor het Noorden belangrijke ontwikkelingen in topsectoren als energie, de Eemshaven, watertechnologie of sensortechnologie, plus ook het feit dat er in het Noorden ‘jongens van een jaar of 22 rondlopen die ook actief zijn in Sillicon Valley’, dan zijn er volgens Volkers zeker positieve signalen aan het begin van 2013.

Tekst: Hans de Preter
Fotografie: Jan Buwalda

Geef een reactie