Mega-investering in nieuwe biofabriek Delfzijl

Met de toezegging van een Europese subsidie van 200 miljoen euro is de bouw van een grote biobrandstoffabriek op het Chemiepark in Delfzijl weer een stap dichterbij. In totaal wordt er 700 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. De fabriek zorgt voor tweehonderd nieuwe banen.

De fabriek gaat per jaar anderhalf miljoen ton afvalhout verwerken tot vijfhonderd miljoen liter biomethanol. De verwerkingsmethode is zeer geavanceerd. Het afvalhout wordt eerst gedroogd (torrefactie) en daarna tot pellets verwerkt. Die gedroogde korrels worden vervolgens vergast tot synthesegas, waarmee je biomethanol kunt maken. In de fabriek is plaats voor honderd vaste werknemers. Ook moet het werk honderd indirecte arbeidsplaatsen opleveren.

De fabriek is gepland naast BioMCN. Het bedrijf heeft voor de nieuwe fabriek een consortium gevormd met Siemens, Visser & Smit Hanab en Linde Benelux.

Geef een reactie